Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 13:04

"Гайдамаки" назвали ціну: п"ять тисяч євро. Ми відмовили"

У 1980-х послухати Бориса Гребенщикова, Віктора Цоя, Юрія Шевчука збиралися по квартирах. Буржуазну музику на концертних майданчиках забороняли. Друга хвиля інтересу до квартирників виникла за 15 років після розпаду СРСР.

Андрій Шатров, Микола Новицький та Марина Нікітіна організовують такі концерти в Києві. За чотири роки влаштували 13 - колишнім учасникам гурту 5"NIZZA Сергієві Бабкіну й Андрієві "Сану" Запорожцю, харківському гурту "Оркестр Че" та клавішнику Esthetic Education Дмитрові Шурову. Раніше помешкання для концертів винаймали. Влітку "осіли" в будинку, що по вул. Костьольній, 10.

Микола НОВИЦЬКИЙ, 28 років, IT-менеджер:

- 2006-го пішли на концерт Бабкіна в "Бочку". Вільних столиків не було. Сіли в ногах у виконавців, тож дивилися виступ на відстані в півтора метра. Згадали історію з пітерською знайомою. Їй подобався Бабкін, і приятель запропонував зробити квартирник за участі Сергія. У якості бонуса він отримав екскурсію Пітером. Після концерту одразу підійшли до нього й запропонували квартирник у Києві. Він погодився й назвав свої умови - ціну за вхід.


Організація квартирників - комерційно програшний варіант. На нас навіть податковий інспектор наїхати не може, бо нічого брати. Займаємося цим заради задоволення. Щонайбільше отримуємо дріб"язок на пиво. Якщо попадаємо, то теж на невеликі гроші. Коли вперше втратили 500 гривень, я спитав у себе: "Колю, ти сходив би на концерт за ті гроші, на які попав?". І відповів: "Звичайно, сходив би!".


Коли винаймали квартири в агентстві, просили приміщення під академічну зустріч. Говорили, що прийдуть щонайбільше 30 людей. Якби назвали 70, нам, напевно, відмовили би. Ще організовували концерти в знайомих. Вони погоджувалися, бо потім могли казати: "А в мене вдома Бабкін грав".


Формат квартирника зрозумілий і цікавий не всім музикантам. Запросили гурт "Гайдамаки". Вони назвали ціну: 5 тисяч євро. Ми відмовили, бо на квартирниках такі гроші не заробиш.


Мріємо зробити концерт Саші Васильєва (соліст російського рок-гурту "Сплін". - "Країна"). Теоретично це можливо. За вхід можна брати й по 200 баксів. Особисто знаю таких, що можуть дозволити собі заплатити пристойні гроші. Їм трохи за 30. "Сплін" і Васильєв - частина їхньої юності.

Зазвичай на квартирники приходять від 50 до 100 людей. Навіть якщо будуть вільні місця, все одно скупчаться біля музикантів. Бо в тому вся фішка

Запропонували відіграти квартирник Дмитру Шурову. Той думав півтора місяця, бо не одразу зрозумів формат. Показали йому відео. Пояснили, що буде він і піаніно - більше жодної техніки. Є безліч сайтів, на яких пропонують піаніно. Але треба, щоб воно не просто стояло в кутку, а й добре звучало. З"ясувалося, такі здають лише двоє людей на все місто. Вони самі доставили інструмент, підняли його на другий поверх, настроїли. Шурову сподобалося. Сказав, що міг би грати такі концерти десь раз на півроку.


Квартирник - це окремий формат, і в нього є свої шанувальники. За ті ж гроші можна піти на клубний виступ, але... Коли виконавці грають у клубі, налаштовуються на те, щоб відлабати й піти. Ну, перекинуться кількома фразами з публікою. До того ж до клубів чимало хто йде насамперед випити-закусити. На квартирниках таких немає. Музиканти збираються не тільки пограти, а й поспілкуватися - зрозуміти, чого від них хочуть слухачі. Звичайне явище, коли виконують чужі твори, які під час клубного виступу не зіграли би. Сергій Бабкін заспівав пісню "ВІА Гри" "Цветок и нож" на блатний лад. "Оркестр Че" - "Гагарин, я вас любила" групи "Ундервуд". До того ж на квартирниках музикантів не обмежують у часі. Одного разу Андрій Запорожець грав півтори години після закінчення концерту - Red Hot Chilly Peppers, Боба Марлі, багато пісень 5"NIZZA. Потім сказав: "Стомився", на що ми відповіли: "Добре, тоді ми самі". Почали грати, а він нам підспівував.


Зазвичай на квартирники приходять від 50 до 100 людей. Навіть якщо будуть вільні місця, все одно скупчаться біля музикантів. Бо в тому вся фішка.


Не пускаємо до квартири п"яних або обкурених. Алкоголь проносити не дозволяємо.


Намагаємося підбирати помешкання, в яких немає домофонів, аби не заважати музикантам під час виступу. Уникаємо й із консьєржами, щоб не ставили зайвих запитань.


Андрій ШАТРОВ, 22 роки, студент:

- Якось Бабкін грав у квартирі-студіо. Вітальня та кухня були розділені скляною стійкою, яка доходила до центру приміщення. Перед концертом прийшла дівчина. Вирішила, що чекатиме виступу, лежачи на тій стійці. Заснула й проспала весь квартирник. Постійно міняла пози, тож одяг, якого й так було небагато, поступово сповзав. Вона була живою інсталяцією. Розбудили її, лише коли все закінчилося.

Марина НІКІТІНА, 27 років, редактор:

- Квартира на Костьольній, 10 належить дівчині на ім"я Ганна. Успадкувала її від бабусі. Помешкання було "вбите". Періодично ми тут зустрічалися, тусувалися. Десь півроку тому мені захотілося організувати щось на зразок творчої майстерні - місця, де зможуть збиратися цікаві люди й разом щось робити. Поговорили з Анею. Тепер-от закінчуємо ремонт. На перше жовтня призначений виступ Сана.


Стелажі для книжок у туалеті майстрували вдвох з Анею. Спеціально замовили дошки. Як принесли їх додому, виявилося, що не підходять. Будинок стоїть на схилі, тож стіни криві. Аби підігнати полиці до потрібного розміру, довелося опанувати лобзик.


Картину подарувала дівчина-художниця. Прилаштували її в туалеті, щоб прикрити вікно, яке мене дратувало.


Невдовзі зробимо з туалету кабінет. Поставимо крісло, усередині виріжемо дірку й оздобимо ним унітаз. Ще тут буде чорнильниця. А поруч - рулон туалетного паперу. Для записів.


Одна дівчина під час квартирника захоплювалася нашим туалетом. Потім зачинилася там, а вийшла - із томиком Чехова. Як сказали повернути книжку на місце, відповіла: "Це моя". Виявилося, що справді її.


Дмитро Шуров, коли побачив туалет, не здивувався. Сказав: "У мене такий само!".

Ганна ЧЕРЕПАНОВА, 23 роки, тренер із плавання:

- Бібліотеку успадкувала від бабці. Вони з дідом збирали книжки впродовж життя. Є зібрання Бальзака, Марка Твена, Конан-Дойля, Вебера. Тоді їх важко було дістати. Деякі їм дарували, інші - перекуповували в знайомих чи купували на барахолках.

Дід із бабцею любили свою бібліотеку, перечитали її всю. Хотіли, щоб і я її прочитала. Поки що мене вистачило на Конан-Дойля та деякі твори Бальзака.

Зараз у туалеті близько 150 книжок.

Зараз ви читаєте новину «"Гайдамаки" назвали ціну: п"ять тисяч євро. Ми відмовили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути