четвер, 19 листопада 2020 12:45

П'ятеро чоловіків зґвалтували 15-літню. Їх повісять

У Бангладеш запровадили смертну кару за зґвалтування і розбещення неповнолітніх. Раніше за це засуджували довічно. Уряд ухвалив закон після багатотисячних протестів у столиці Дацці. У вересні в соціальній мережі оприлюднили відео групового зґвалтування. Зробив це один із нападників, щоб осоромити жертву. На акціях люди вимагали розслідувати численні зґвалтування й карати злочинців

Майна аль-МАГАМАТ, 38 років, поліцейська, Дакка:

– Працюю з жертвами сексуальних злочинів. Допомагаю зібрати докази, переконати не боятися звертатися в суд, просити допомоги у психологів. Потерпілим складно, бо зґвалтування стало рутинною справою. У нашій культурі цей злочин сприймають як нормальну сексуальну практику. З другого боку, для жінки велика ганьба зізнаватися, що на тебе напали. Їх залякують. Родичі переконують мовчати.

Оприлюднене відео стало останньою крап­лею. 37-річна жінка переїхала до батька, бо посварилася з чоловіком. Ґвалтівники приходять у їхній дім. Батька зв'язують і замикають у кімнаті. Їй говорять непристойності, починають бити, силою роздягають. Вона весь час благає їх піти. Ті весь процес знімають на мобільні телефони. По черзі ґвалтують. Погрожують, щоб нікому нічого не розказувала. Але сусіди чули крики. Батько з донькою їдуть геть. Ґвалтівники починають її шантажувати. Вимагають, щоб повернулася, заплатила їм і займалася з ними сексом, коли накажуть, інакше оприлюднять відео у соцмережах. Жінка не погоджується. Тоді публікують ролик, знімки її оголеної, фото процесу. Тобто у світі цих людей жертві має бути соромно, що з неї познущалися. Колеги розповідають, що, коли арештовували одного зі злочинців, він дивувався. Казав, що збиралися прийти вдев'ятьох, але сусід не зміг, бо машина поламалася, тому ґвалтували восьмеро.

Правозахисники кажуть, що вішати насильників – не вихід. Коли весь світ відмовляється від смертної кари, ми вбиваємо. Але інакше не можна. Пам'ятаю, як я пишалася своєю першою справою. Зібрали всі докази. Мали білизну жертви, свідків, відбитки пальців, сперму, слину. Родичі жінки підтримували її. А суддя призначив штраф, бо злочинцем був молодий чоловік. Під час оголошення вироку сказав: "Не будемо ламати йому долю через помилку". Чоловік жертви після суду мав серцевий напад. Жінка не виходить сама з будинку понад 12 років.

Автор: gettyimages.com
  Студентка даккійського університету в Бангладеш прийшла на акцію протесту. У січні 2020-го зґвалтували її однокурсницю. Вуз вважають найкращим у країні. Насилля та розбещення неповнолітніх стали масовими. Мітингарі вимагали для злочинців смертної кари
Студентка даккійського університету в Бангладеш прийшла на акцію протесту. У січні 2020-го зґвалтували її однокурсницю. Вуз вважають найкращим у країні. Насилля та розбещення неповнолітніх стали масовими. Мітингарі вимагали для злочинців смертної кари

Карім РІТТА, 45 років, педіатр, Сілхет:

– Торік дружина сказала, що у сусідів хтось кричав. Я пішов спитати, що відбувається. Сусідка зізналася, що її ґвалтує брат її колишнього чоловіка. Коли приїжджав у справах до міста, щоразу заходив. Погрожував, що добереться до їхньої доньки, якщо комусь розповість. Я зателефонував її колишньому чоловікові. Відповів, що це не його справа.

Племінниці однокурсник запропонував вийти заміж. Відмовила. Прийшов із трьома друзями на квартиру, де жила. Знущалися з неї 14 годин. Нікого не покарали. Наречений після всього ще раз прийшов питати, чи не передумала. Казав, що розвісить її фото в університеті. Та відмовилася. Моя сестра, її мати, не підтримала. Каже, що так вийшла заміж за її батька. Збиралася за іншого, але Саїд її дуже любив. Зґвалтував – і тоді вже не мала вибору.

Син колеги зґвалтував колишню однокласницю. Обом було по 19. Знущалися вшістьох. Тепер вона не може мати дітей. Позивалася. Не погодилася на грошову компенсацію. Колега обурювався, що тепер її сина можуть вигнати з медичної академії.

Фіна АШВАНГ, 29 років, юристка, Дакка:

– Мене зґвалтували, коли йшла додому вулицею. Шлюб розвалився. Нікого не покарали, хоч я мала відеозапис нападу з реєстратора машини.

Почала захищати жертв насилля. Важко доводиться, коли підозрюють багатих і впливових. Групові зґвалтування процвітають в елітних закладах. У Сілхеті студенти-політологи майже добу тримали однокурсницю. Складно було примусити поліцію робити хоча б щось.

Вірю, що можна покарати тих, проти кого маємо достатньо доказів. Повісять п'ятьох чоловіків, які вісім років тому зґвалтували 15-річну. Один запропонував їй вийти заміж, не захотіла. Мучили так, що знепритомніла. Маю справу, коли 44-річний чоловік у такий спосіб хотів примусити вийти за нього 16-річну.

Якщо доказів немає, справ не переглядатимуть. Жінка заявила на сусіда, що напав на неї три роки тому. Довести не може. За таке смертної кари не буде.

889 жертв зґвалтувань заявили в поліцію у Бангладеш із січня по серпень. У вересні ця кількість перевищила тисячу. 208 злочинів скоїла група чоловіків. 41 жертва померла. Ще 12 скоїли самогубство. Правозахисники кажуть, що судові вироки за останні роки отримали 0,37% ґвалтівників

Зараз ви читаєте новину «П'ятеро чоловіків зґвалтували 15-літню. Їх повісять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути