Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 16:45

Поліцейських можуть позбавити пенсії

Автор: REUTERS
  Бульдозер їде по елітних контрабандних автомобілях у столиці Філіппін Манілі. Президент Роберто Дутерте відклав дві зустрічі, щоб спостерігати за цим
Бульдозер їде по елітних контрабандних автомобілях у столиці Філіппін Манілі. Президент Роберто Дутерте відклав дві зустрічі, щоб спостерігати за цим

Президент наказав розчавити 60 автомобілів

У Філіппінах за наказом президента Родріго Дутерте бульдозером розчавили

60 автомобілів. Машини марки Lamborghini, Porsche, Mercedes Benz й мотоцикли Harley-Davidson ввезли до країни незаконно. Вартість знищеного – майже $5,5 млн.

73-річний Дутерте заявив, що всю власність корупціонерів конфісковуватимуть.

Він керує країною з 2016-го. Доти 22 роки був мером міста Давао.

Марлон Ігварте, 43 роки, економіст, Давао:

– Інвестори почали масово виводити капітал із країни. Усі бояться репресій. Півроку тому збанкрутувала одна служба таксі. Двох її водіїв звинуватили у перевезенні наркотиків. Власники компанії були готові допомагати слідству. Надали записи камер і розмов із цих машин. Але їх показово оштрафували на суму більше річного прибутку. І забрали ліцензію на роботу в найприбутковіших районах.

Минулого тижня почалися арешти рахунків і конфіскації бізнесу. Зокрема, постраждала мережа ресторанів двох братів. Економічна поліція знайшла в них рахунки за кордоном. Не сплатили податки з майже 200 мільйонів доларів.

Усі просили почекати зі штрафами й арештами. Прийшла відповідь, що часу було достатньо. Хоч у цивілізованих країнах перед санкціями влаштовують податкові амністії. При цьому бізнес родичів президента і його наближених – не чіпають. Але підтримка в Дутерте шалена. Показові акції й арешти створюють ілюзію справедливого керівника.

Фелідад Обраго, 57 років, черниця, Маніла:

– Із нашої громади депортували трьох

дівчат. При церкві працює реабілітаційний центр. Маємо право проводити замісну терапію. Препарати купуємо за власні гроші. Нам допомагають церкви з Австралії, Японії й Канади.

У грудні на чорному ринку знайшли виписані на наш центр наркотики. 40 доз украли за кілька тижнів до того. Пацієнт уночі вліз у кімнату і відкрив сейф, де зберігали ліки. Охоронця підкупив. Ми заявили в поліцію й у відділ боротьби з наркотиками. Пояснили, що до нас потрапляють різні наркозалежні. Працюємо безкоштовно, серйозну охорону оплатити не можемо.

Прокурор сказав, що дівчатам краще виїхати. Інакше їх можуть судити за розповсюдження наркотиків. Ліцензію на замісну терапію забрали. Ми були змушені віддати частину території. Деякі наркозалежні справді приходили, щоб отримати легкі наркотики. Але за шість років роботи ми врятували майже дві сотні життів. Регулярно проводимо зустрічі колишніх наркоманів. Допомагаємо їм працевлаштуватися.

Цього тижня вислали чотирьох волонтерів. Бо вони сказали в інтерв'ю, що Дутерте займається показухою.

Александер Ненс, 39 років, журналіст, Маніла:

– Рейтинг Дутерте другий рік тримається на рівні 75 відсотків. Міжнародна спільнота його політику засуджує, але філіппінці вважають: президент бореться з наркоторгівлею.

Кілька правозахисних організацій ініціювали розслідування. Стверджували, що у війнах проти дилерів убивали невинних. Досі дозволено влаштовувати самосуд над наркоторговцями і тими, хто продає людей у рабство. Майже три десятки родин заявили, що їхні загиблі родичі не мали стосунку до криміналу. Звернулися в міжнародні суди. Ті надіслали слідчих. Влада дозволила провести розслідування. Майже у всіх випадках – убиті торгували на вулицях. П'ятеро продавали героїн школярам. Родинам випадкових жертв виплатили компенсацію.

Методи Дутерте виглядають варварськими. Але ситуація з наркотиками була катастрофічна. В неблагополучних районах у школах майже 80 відсотків дітей регулярно вживали їх. Відстріл дилерів трохи покращив ситуацію. Заарештували трьох голів картелів. Дутерте вимагає для них смертну кару. Міжнародна спільнота протестує. Поки що їх не стратили.

Кількість наркозалежних зменшилася на третину, за останніми оцінками. Із червня тривають розслідування у поліцейських відділках. Заарештовують тих, хто покривав дилерів. Тих, хто знав про справи напарників, але мовчав, можуть позбавити пенсії.

Віола Рунос, 61 рік, учитель, Калоокан:

– Заарештували колишнього начальника департаменту освіти нашого міста. Замовлення на будівництво корпусів і харчування дітей віддавав родичам і знайомим – за відкат. Конфіскували майно колишнього головлікаря однієї клініки. Він закупив обладнання за завищеними цінами. А потім відправив доньку навчатися у Німеччину.

Мій син тричі сидів у в'язниці – за збут наркотиків. Торік влада оголосила про амністію тим, хто здасться. За урядовою програмою пройшов курс лікування. Вчився на механіка кораблів. Йому дали роботу з випробувальним терміном. Якщо знову почне вживати – сяде на сім років.

У великих містах відкрили безкоштовні реабілітаційні центри. Працювати туди приїжджають волонтери з усього світу.

Зараз ви читаєте новину «Поліцейських можуть позбавити пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути