Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 13:10

Перший касовий апарат нагадував великого годинника

У власника бару з американського міста Дайтон, штат Огайо, Джеймса Рітті працівники крали з каси гроші. Створити прилад для обрахунку фінансових операцій йому спало на думку 1878 року під час подорожі до Європи - на пароплаві він побачив лічильник обертів гребного гвинта.

Перший касовий апарат Джеймс Рітті створює разом із братом-механіком Джоном. Пристрій був незґрабний і нагадував великий годинник. Одна стрілка показувала долари, а друга - центи. Після подальших удосконалень з'явилися два ряди клавіш. За допомогою апарата можна було дізнатися загальну суму операцій за день, яку всередині фіксував барабан з цифрами.

4 листопада 1879-го Джеймс Рітті отримує патент на винахід, який вони з братом назвали "Непідкупний касир Рітті". Вони відкривають невелику фабрику касових апаратів і далі тримають бар. Але винахід швидких грошей не приносить. 1881 року Джеймс Рітті продає підприємство разом із патентом.

Наступний власник фабрики Джон Петтерсон удосконалив апарат. У ньому з'явився рулон паперу, на якому автоматично фіксувалася кожна операція. Він розділений на два стовпчики - для доларів і центів. Коли касир пробивав суму на клавішах, спеціальний механізм робив відповідну кількість дірок у стовпчиках. На табло з боку покупця з'являлася сума, а з апарата лунав дзвоник про завершення розрахунку. У кінці дня можна було вийняти рулон й переглянути всі операції.

Упродовж 1888 - 1915 років касові апарати з'явилися в більшості магазинів і ресторанів Америки та Європи.



Злетів у повітря головний храм Києво-Печерської лаври

3 листопада 1941 року Києво-Печерську лавру вкрили уламки мозаїк, фресок, різьби та цегли. Злетів у повітря головний храм монастиря - Успенський собор, зведений у XI ст. Загорілася трапезна церква, музеї та бібліотеки, архіви й навіть дзвіниця.

За 2 год. до вибуху собор відвідала верхівка німецької окупаційної влади зі словацьким диктатором Йозефом Тисо. За однією з версій, храм підірвали радянські підпільники. Але  напередодні окупаційна влада через газети закликала киян укріпити вікна.

Хто насправді підірвав Успенський собор, не з'ясовано й досі.



Цитата:

"Під проводом ленінської Комуністичної партії кров'ю своїх найкращих синів у Жовтні пролетаріят завоював можливість будувати соціялізм"

під таким гаслом 7 листопада 1928 року вийшла головна газета Української СРР "Вісті ВУЦВК"


1 листопада 1896 року журнал National Geographic уперше в історії опублікував фотографію оголеної жінки. На знімку зображено зулуську пару, яка щойно одружилася


Цифри

12 000 призовників

1901 року народження з призваних до армії 30 000 залишити на військовій службі ухвалило 2 листопада 1922-го Політбюро ЦК КП(б)У. Причина - недостатнє асигнування центром коштів для обладнання казарм і погане забезпечення червоноармійців постільною білизною та продовольством.


55 концертів

дав Державний заслужений академічний український народний хор ім. Григорія Верьовки в Домініканській Республіці, Коста-Риці, Нікарагуа, Сальвадорі, Мексиці й Кубі. 4 листопада 1976-го після двох з половиною місяців гастролей він повернувся на батьківщину. Концерти хору відвідали понад 160 тис. глядачів.


Колонка

4 листопада 1794 року російські війська зі злості на затятий опір вирізали майже 20 тис. жителів передмістя Варшави. Повстання під проводом Тадеуша Костюшка за кільканадцять днів зазнало остаточної поразки. Під час варшавської різанини російський головнокомандувач Олександр Суворов нібито бігав поміж солдатами з двома індиками під пахвами й вигукував: "Хоча б вони нехай вціліють!"


Постанову "Про орден Трудового Червоного Прапора СРР" 4 листопада 1925-го ухвалили ВУЦВК і Раднарком УСРР. Його вручали "для ознаменування особливих заслуг перед Українською СРР окремих радянських та іноземних громадян і колективів трудящих, які проявили надзвичайну самовідданість, ініціативу, працьовитість і організаційні здібності на трудовому фронті".


6 листопада 1960 року відкрито першу чергу Київського метрополітену - ділянку Святошинсько-Броварської лінії довжиною 5,2 км із п'ятьма станціями: "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна", "Дніпро".


У Велико-Знам'янській волості Мелітопольського повіту Запорізької губернії 7 листопада 1922-го місцевий священик із власної ініціативи відправив молебень на многая літа радянської влади. На амвон зійшов у цивільному одязі й разом із віруючими заспівав Інтернаціонал.

Зараз ви читаєте новину «Перший касовий апарат нагадував великого годинника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути