Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 14:29

Наступний сезон стане для Ґвардіоли останнім у "Манчестер Сіті"

"Манчестер Сіті" – команда, яку тренує 48-річний іспанець Хосеп Гвардіола, другий рік поспіль вибула з футбольної Ліги чемпіонів у чвертьфіналі.

Неофіційно Ґвардіолу вважають найкращим тренером світу. У перший сезон роботи він виграв усі можливі трофеї. Це було з "Барселоною" 10 років тому. 2011-го став переможцем Ліги чемпіонів. Але після того його команди жодного разу не доходили навіть до фінального матчу. Про кар'єру тренера говоримо з 40-річним Сергієм Бабарикою, колишнім оглядачем чемпіонату Англії в журналі "Футбол"

Очевидно, що Ґвардіола успішний на тривалій дистанції. Але в матчах на виліт з іншими грандами – ні. Чому?

– Коли ціна матчу надвисока, іспанець відступає від звичної домінувальної манери гри. Зазвичай Ґвардіола грає з одним контролюючим опорним півзахисником. У матчах підвищеної складності страхується – випускає двох. Так було у грі першого кола нинішнього сезону проти "Ліверпуля" – на виїзді Ґвардіолу цілком задовольнили підсумкові 0:0. Аналогічна історія в першому чвертьфіналі проти "Тоттенгема". Результату це не дало. І вже потім, у повторних матчах, Ґвардіола ризикує.

"Ліверпуль" треба було обігрувати вдома, бо відставали на сім очок у чемпіонаті. Зробили це – і перегорнули ситуацію в подальшому. "Тоттенгем" також розчавили в атаці вдома, але цього була замало, бо багато пропустили.

Автор: REUTERS
  Хосеп Ґвардіола тричі перемагав у Лізі чемпіонів. Як гравець – 1992 року, як тренер – 2009 та 2011-го.  Тоді перебував у складі ”Барселони”
Хосеп Ґвардіола тричі перемагав у Лізі чемпіонів. Як гравець – 1992 року, як тренер – 2009 та 2011-го. Тоді перебував у складі ”Барселони”

Як пояснити провал в обороні?

– Частково – помилками основного оборонця Емеріка Ляпорта. Але гравці "Тоттенгема" змусили його помилятися. Команда Ґвардіоли виявилася до цього не готова. Це його промах.

Торік пропустили три м'ячі за один тайм від "Ліверпуля", зараз – двічі від "Тоттенгема" за 5 хвилин. Помилково вважати футбол Ґвардіоли атакувальним. Його "Барселона" вміла класно оборонятися. У "Манчестер Сіті" так не виходить.

Ґвардіола – переоцінений тренер?

– Навколо нього багато розмов. Це нормально. У 38 років він виграв усі головні трофеї клубного фут­болу, став суперником Жозе Моуріньйо – найуспішнішого тренера нульових років. Зараз португалець здав позиції. Природно, що говорять про Ґвардіолу. Але він недоверше­ний тренер, у нього бувають помил­ки. Питання в тому, що вони ключові.

Тренер віддає перевагу національним чемпіонатам перед Лігою чемпіонів. Це правильно?

– Це лукавство. Так робить не він один. Наставник "Ювентуса" Массіміліано Аллеґрі уп'яте поспіль виграв скудетто (нашивку, якою удостоюють найсильнішу команду Італії. – Країна), але говорить про пріоритетність виграшу шостого, хоча давно зрозуміло – клуб хоче великого європейського тріумфу.

Національний чемпіонат доводить стабільність команди. Але клас тренера підтверджується тільки перемогою в Лізі чемпіонів. Парадокс Ґвардіоли полягає в тому, що "Сіті", безумовно, найсильніша команда країни цього десятиліття. Але двічі поспіль вилітає з Ліги чемпіонів через англійські команди.

Що Ґвардіола робитиме влітку?

– Намагатиметься посилити позицію опорного півзахисника. 34-річному Фернандіньйо потрібна заміна. Також слід визначитися з основною парою центральних захисників.

Наступний сезон стане для Ґвардіоли останнім на цій посаді. Або він перемагає в Лізі чемпіонів і йде переможцем, очевидно в Італію, де ще не працював. Або програє, і тоді керівництво шукає успішнішого фахівця саме для цього турніру.

Зараз ви читаєте новину «Наступний сезон стане для Ґвардіоли останнім у "Манчестер Сіті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути