четвер, 17 березня 2011 12:44

На репетиції акторові викликали швидку допомогу

 

Сергій ПРОСКУРНЯ, 53 роки, режисер

Костюми - це реконструкція одягу з малюнків Шевченка. На них пішло 3 кілометри льону завширшки 92 сантиметри. Пошили за два тижні. Навмисне немає жодної вишиванки. Ця вистава - ескіз. Нас надихнув образ аркуша паперу, на якому можна написати текст, зробити малюнок. Максимально світлі костюми, на які лягає проекція. У наступних виставах з'являтиметься колір.

У фіналі актори виходять в одязі з "Катериною", надрукованою на костюмах за дуже дорогою технологією аквапринт. Фарбу наносять спеціальними чорнилами, які просочують кожну ворсинку. За весь друк у виставі - 100 фрагментів 80 на 60 сантиметрів - ми заплатили 9,5 тисяч гривень.

Виставу почали робити з кінця зими. Вийшов з акторами 23 лютого і ми п'ять днів працювали на голому майданчику. Із 28-го на сцені почалися зварювальні роботи. Все робили у надзвичайно спресованому темпі. Останнім часом це моя методика. Мені комфортніше взаємодіяти у такий спосіб з акторами. Максимальна мобілізація. Були зайняті практично цілодобово. До того ж, театр дозволив це втілити - на 10 днів скасували всі вистави. Якби готували повільніше, вистава була б дорожчою. Також не могли забрати на довший час Петра Панчука, бо він дуже зайнятий у театрі Франка. З ним працювали по 18 годин на день. Був щасливий, поїхав сьогодні до Києва зі словами: "Буває, гляну текст після прем'єри - і така огида. А тут відкриваю і хочеться ще шукати нові деталі".

Дуже важливою була робота із виконавцем усіх пекельних образів - Андрієм Жилою. Це друга після Шевченка роль, його альтер еґо. Викрешую з нього експресію спеціальними режисерськими прийомчиками - від ненормативної лексики до роботи на підсвідомість. На одній із репетицій він викликав швидку допомогу. Я нічого не зробив, просто був дуже вимогливий. Лікарі сказали, що в нього нервовий зрив. А всі думали, що  інфаркт.

Сам Шевченко нас провокує на високий стиль. Але з нього легко скотитися до високопарності.

Глядач, який потрапить на спектакль 2014 року, вивчить біографію Шевченка з наших вистав у всіх складових. Триватиме 8 годин. Люди мають іти готовими до цього. Все  рухатиметься - світло, екрани, багато анімації. Акторів оточуватиме деталізований світ робіт Тараса Григоровича. Вірші, які читатимуть актори, з'являтимуться у вигляді рукописів на екрані. Увесь простір вистави нагадуватиме кінофільм "Матриця". На жаль, до 3D-технологій не дійде, ми ж не будемо новий театр для цього спеціально будувати. Але плануємо реконструкцію сцени.

У фінальній п'єсі будуть задіяні всі актори попередніх частин. Можливо, навіть п'ять Шевченків, бо в першій частині, де йому від 6 до 16, на головну роль доведеться взяти двох.

Як можна закидати виставі пафосність? У сцені, коли Шевченко приїжджає в Нижній Новгород, де зустрічає Щепкіна, він готується йти в театр і надягає на себе бороду. Стає схожий на автопортрет. Він переодягається, як для різдвяного вертепу. В цей момент на сцені співають колядку. Так я граюся на асоціаціях із традицією народного театру і тим, що Шевченко міг себе висміювати. Коли повернувся із заслання, він ходив Петербургом у блакитному циліндрі. У той же час - фотографувався як український дід, народник. Він був різний, часом просто провокував.

А сцена, де він Щепкіну признається про дівчаток пані Гільди! У "Щоденнику" 1857 року, періоду короткого перебування у Нижньому Новгороді, оповідав, як ночував у будинках розпусти. Писав: "Сьогодні знову прокинувся у закладі пані Гільди".

Навіщо публіці знати, що Ликера була повією? Куліш тисячі разів попереджав, що вона може заразити. Насправді, Ликера його просто роздягала, зробила з нього спонсора. Та мені цікавіше розробити її розмову зі Сторожем поета у його останні дні, ніж тикати Шевченкові пальцем в око, що він порушував суспільну мораль.

Зараз ви читаєте новину «На репетиції акторові викликали швидку допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути