Ексклюзиви
середа, 03 липня 2019 12:51

Малиновський показував розумний футбол. Може грати в будь-якому топ-чемпіонаті

Потенціал тренера Андрія Шевченка досі невідомий

У червні Національна збірна перемогла Сербію – 5:0 та Люксембург – 1:0 і посідає перше місце у відборі до фінальної частини Євро-2020. Збірна 20-річних виграла молодіжний Кубок світу. У клубному футболі керівництво київського "Динамо" продовжило контракт із головним тренером Олександром Хацкевичем, а "Шахтар" змінив одного португальського фахівця, Паулу Фонсеку, на іншого – Луїша Каштру. Ці теми обговорюємо з експертом, спортивним журналістом 34-річним Дмитром Литвиновим

Збірна України стала чемпіоном світу серед 20-річних. До початку турніру оцінював українців як фаворита третього ряду. Перший – Франція та Португалія. Другий – Аргентина й США. Україна мала Андрія Луніна і ще кількох гравців із досвідом виступів у прем'єр-лізі. Збірна мала всі шанси вийти у чвертьфінал. Далі – подія малоочікувана. Причини тріумфу: українці щоматчу помилялися менше за суперників. Добре вивчили гру суперників.

  Дмитро ЛИТВИНОВ, 34 роки, журналіст. Народився 1 травня 1985 року в Києві. Закінчив філософський факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. У спортивній журналістиці з 2010 року – на сайті ”Чемпіон” і щотижневику ”Спорт-Експрес Тиждень”. Із 2013-го по 2016‑й – заступник головного редактора сайта tribuna.com, пише для видань ”Спорт-Експрес” і ”Сегодня”. Нині співпрацює із tribuna.com Уболіває за збірні з футболу Нідерландів та Англії, київське ”Динамо”, іспанський ”Реал”, англійські ”Ліверпуль” і ”Арсенал”. Кумири у спорті – голландські футболісти і тренери Йохан Кройф і Денніс Беркамп. Хобі – інтелектуальні ігри, чемпіон України зі ”Що? Де? Коли?” та ”Своєї гри”. Неодружений, має доньку
Дмитро ЛИТВИНОВ, 34 роки, журналіст. Народився 1 травня 1985 року в Києві. Закінчив філософський факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. У спортивній журналістиці з 2010 року – на сайті ”Чемпіон” і щотижневику ”Спорт-Експрес Тиждень”. Із 2013-го по 2016‑й – заступник головного редактора сайта tribuna.com, пише для видань ”Спорт-Експрес” і ”Сегодня”. Нині співпрацює із tribuna.com Уболіває за збірні з футболу Нідерландів та Англії, київське ”Динамо”, іспанський ”Реал”, англійські ”Ліверпуль” і ”Арсенал”. Кумири у спорті – голландські футболісти і тренери Йохан Кройф і Денніс Беркамп. Хобі – інтелектуальні ігри, чемпіон України зі ”Що? Де? Коли?” та ”Своєї гри”. Неодружений, має доньку

Німці 2009-го взяли молодіжне Євро, а за п'ять років стали володарями Кубка світу серед дорослих. Франція виграла молодіжний мундіаль-2013, а 2018-го – дорослий. У цих країнах діє система підготовки футболістів. Ми її не маємо. Тому повинні сприймати цей турнір як автономний успіх. Бо чемпіонами світу серед дорослих найближчим часом ми не станемо.

Головний тренер збірної 61-річний Олександр Петраков може добре побудувати гру від захисту. Проте якби я мав амбітніші цілі, наприклад – виграти у прем'єр-лізі, задумався: а як у цього тренера складуться стосунки з дорослими, сформованими футболістами? Чи зміг би він, диктатор, знайти з ними спільну мову?

Проявити себе на дорослому рівні мають шанс воротар Андрій Лунін, атакувальний півзахисник Георгій Цитаїшвілі й нападаючий Владислав Супряга.

Національна збірна України перемогла Сербію – 5:0. Вважаю цей матч найкращим у нашій історії. Тренер сербів Младен Крстаїч, уже колишній, начудив зі складом і тактикою. Але ці помилки ще треба було використати. 11 людей у формі збірної України зіграли як єдине ціле. 2013-го ми перемогли Францію – 2:0. Там був ідеальний результат. Тут – ідеальна гра, проти суперника, який мав індивідуально сильніших футболістів.

Ми не знаємо, на що здатний Андрій Шевченко без тренерського штабу. У нього сильні помічники – найфаховіші в історії українського футболу. Тому складно сказати, що саме приносить команді він, що – його асистенти, а що – гравці. Ти можеш дати невдалий план на гру, але в тебе є умовний Коноплянка, який зміщується з флангу в центр, влучно б'є і витягує матч.

Автор: REUTERS
  Півзахисник збірної України Руслан Малиновський (№8) став чемпіоном Бельгії у складі ”Генка”. Зараз його хочуть купити за 15 мільйонів євро два італійські клуби – ”Аталанта”  та ”Сампдорія”. На фото українець протистоїть португальцеві Кріштіану Роналду у стартовій грі відбору на Євро-2020. Матч відбувся 22 березня у Лісабоні, підсумок – 0:0
Півзахисник збірної України Руслан Малиновський (№8) став чемпіоном Бельгії у складі ”Генка”. Зараз його хочуть купити за 15 мільйонів євро два італійські клуби – ”Аталанта” та ”Сампдорія”. На фото українець протистоїть португальцеві Кріштіану Роналду у стартовій грі відбору на Євро-2020. Матч відбувся 22 березня у Лісабоні, підсумок – 0:0

Шевченка-тренера ще важко оцінювати навіть на дистанції тренера збірної. Був невдалий відбір на Кубок світу-2018, де ми не змогли навіть вийти з групи. Перемогли у груповому турнірі Ліги націй, але результат переважав гру.

Півзахисник Руслан Малиновський став чемпіоном Бельгії у складі "Генка". Зараз на нього претендують італійські клуби. Розкриття його потенціалу залежатиме від того, як він проведе сезон 2019/20. Однозначно – йому треба йти, скажімо, до французького "Ліона", який, імовірно, залишить Набіль Фекір.

Також привабливий перехід у чемпіонат Німеччини, чиї клуби активно працюють на бельгійському ринку. Футбол, який показував Малиновський минулого сезону, – розумний, з відчуттям позиції та партнерів – цілком дозволяв йому грати в будь-якому клубі першої десятки топ-чемпіонату. За винятком Англії.

Олександр Зінченко продовжив контракт із "Манчестер Сіті" на п'ять років. Першою опцією для тренера "Сіті" Хосепа Ґвардіоли був француз Бенджамін Менді. Але травми й дисциплінарні проблеми похитнули його позиції. Зінченко скористався шансом. Це робить йому честь – вкотре довів, що вміє робити висновки після невдач.

Перспективи Зінченка залежать від віри в нього Ґвардіоли. Поки що з цим усе добре. Наступний сезон може скластися важче. Але це вже інший Зінченко – мудріший і на полі, і поза ним. Тому якщо в нього і не складеться в "Сіті", інші клуби такого футболіста відірвуть з руками й ногами. Не бачу зараз готових лівих захисників, здатних посилити "Манчестер Сіті". А Зінченко прогресує.

Євген Коноплянка забив двічі сербам, але загалом не показав нічого нового у грі. Та його не варто списувати з рахунків. Євгену треба змінити клуб і чемпіонат. Можливо, поїхати до Туреччини. Там нижчий рівень, він здатен витримати.

Коноплянці треба віра – і наставника, і вболівальників. Але тактично він дає тренеру мало можливостей, йому підходять тільки кілька схем.

Тренер "Динамо" Олександр Хацкевич за два роки не виборов нічого і не грав у Лізі чемпіонів. Але президент "Динамо" Ігор Суркіс продовжив із ним контракт. Бо це зручний підлеглий. Розмовляє з президентом ­однією мовою. Я на цьому місці хотів би бачити Олексія Михайличенка – людину виважену. Що він і довів, коли відмовився знову сідати у тренерське крісло. Непоганим варіантом був би маловідомий іноземний фахівець зі своїм баченням гри.

 

"Динамо" в майбутньому сезоні може врятувати сприятливий жереб у кваліфікації Ліги чемпіонів. Команда може вийти до групового турніру. Але що там робитиме? Заробить гроші – так. Та ганебні результати можуть сильно вдарити по клубному іміджу.

"Шахтар" залишив Паулу Фонсека. Його роботу можна оцінити тільки позитивно. Незмінний чемпіон і володар Кубка України, учасник 1/8 фіналу Ліги чемпіонів 2017/18.

Новим тренером став Луїш Каштру. У чемпіонаті України запас міцності донеччан достатній, щоб не поступитися першим місцем. У Лізі чемпіонів буде складніше. Але головне завдання для нього – розвивати чергову партію молодих бразильців, куплених зимою, щоб за деякий час їх можна було вигідно продати.

Зараз ви читаєте новину «Малиновський показував розумний футбол. Може грати в будь-якому топ-чемпіонаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути