середа, 09 січня 2019 11:19

"Ліверпуль" Клоппа готовий виграти Лігу чемпіонів

Моуріньйо треба відмовитися від топ-клубів і очолити середняка

18 грудня Жозе Моуріньйо звільнили з "Манчестер Юнайтед". Що в нього не вийшло?

– Не зміг знайти ядро команди, її лідерів. Свого часу такими в "Челсі" були Террі та Лемпард, в "Інтері" – Дзанетті, Камбіассо. У "Манчестер Юнайтед" тренерові не було на кого спертися. На полі Моуріньйо не мав правої та лівої руки. Погба на цю роль не підходить. Індивідуаліст не може бути лідером.

Ідучи до "МЮ", Моуріньйо не розумів цього?

– Думаю, ставку робив на Ібрагімовича. Але Златану вже було 35 років, і він зазнав важкої травми – розірвав хрестоподібні зв'язки.

Важливо розуміти, що склад "Манчестер Юнайтед" не топовий для Англії. Його ­потенціал – п'яте-шосте місце. "МЮ" зараз і виступає на цьому рівні. Але Моуріньйо втратив важелі керування колективом, гравці втомилися від тренера. Така ситуація повторюється у третій команді поспіль – раніше була в "Реалі" та "Челсі".

В "Юнайтед" Моуріньйо почав шукати таку ж модель гри, як і в "Челсі". Для цього узяв Лукаку. Планував зробити його прототипом Дрогба. Але бельгієць не виконує на полі такого обсягу роботи, слабший у повітрі.

  Олег ФЕДОРЧУК, 57 років, колишній головний тренер ”Таврії”, вінницької ”Ниви”, ”Полтави”. Народився 10 лютого 1961 року в Коростені Житомирської області. Закінчив Київський інститут фізкультури. Грав на позиції півзахисника. За 12 років кар’єри змінив сім клубів. 1997-го отримав освіту у Вищій школі тренерів. Самостійну роботу розпочав за два роки, очоливши київську ”Оболонь-2”. Згодом тренував ще 11 клубів. Зараз працює наставником ”Енергії” з Нової Каховки, Херсонщина, яка грає у другій лізі. Вболіває за англійський ”Ліверпуль”. Хобі – вирощування троянд. Одружений, має доньку і двох онуків
Олег ФЕДОРЧУК, 57 років, колишній головний тренер ”Таврії”, вінницької ”Ниви”, ”Полтави”. Народився 10 лютого 1961 року в Коростені Житомирської області. Закінчив Київський інститут фізкультури. Грав на позиції півзахисника. За 12 років кар’єри змінив сім клубів. 1997-го отримав освіту у Вищій школі тренерів. Самостійну роботу розпочав за два роки, очоливши київську ”Оболонь-2”. Згодом тренував ще 11 клубів. Зараз працює наставником ”Енергії” з Нової Каховки, Херсонщина, яка грає у другій лізі. Вболіває за англійський ”Ліверпуль”. Хобі – вирощування троянд. Одружений, має доньку і двох онуків

Португалець уже не зможе відновити репутацію топ-тренера?

– Це буде важко. Перше, що спадає на думку – Моуріньйо треба брати збірну. Але це кінець. Так було у Капелло. Шанс – якщо візьме міцного середняка. Йому треба відпочити від топ-клубів, звільнитися від тиску очікувань, який супроводжує його тривалий час. І виграти ще раз Лігу Європи. Бо я сумніваюся, що він утретє переможе в головному турнірі – Лізі чемпіонів.

Хто очолить "Манчестер Юнайтед"?

– Побачимо, як піде у Сульшера. Але є два варіанти – Зінедін Зідан та Антоніо Конте. В останнього більші шанси, бо він випробував себе в Англії і виграв чемпіонат. Зідан цього не робив. Він зміг об'єднати людей у "Реалі", але там були "зірки". "Юнайтед" їх не має. Ще момент: у тренера має бути команда. У Конте є своя бригада. У Зідана – ні.

В англійській прем'єр-лізі лідирує "Ліверпуль" під керівництвом Юргена Клоппа. У чому сила цього тренера?

– Клопп не відступає від свого стилю. Мінімальна кількість передач у центральній зоні, рухливі нападаючі і головне – компактне розташування на полі. Команда завжди грає – правильно. Важливий і інший фактор – Клопп тримає футболістів у належному емоційному тонусі. Хоча сам з емоціями іноді переграє. І тому виходить, що не завжди вміє до кінця грати на перемогу. Тому минулого сезону команда ледь не втратила два очки в матчі з "Манчестер Сіті" у чемпіонаті Англії. Вела в рахунку – 4:1 і пропустила двічі.

"Ліверпуль" Клоппа готовий виграти Лігу чемпіонів?

– Цілком. Команда перебуває на піку. Тренер добрав гравців під своє бачення футболу. Є сильний воротар. Минулого сезону його не було, а клуб все одно дійшов до фіналу.

Загалом 90 відсотків успіху в Лізі чемпіонів забезпечують гравці. Під час сезону великий тренер може дати необхідні 10 відсотків. Не більше. Та Клопп їх готовий дати.

Гравці в нього є?

– Так. Насамперед – Салах. Є лідер – Гендерсон. Є чудовий голкіпер Аллісон. Трохи нижче рівнем Мане та Фірміно. Проте є сумніви, що вони витягнуть сезон, у якому борються за перемогу одразу у двох турнірах – прем'єр-лізі та Лізі чемпіонів.

Який з європейських топ-клубів наступним після "МЮ" звільнить тренера?

– Найслабші позиції у Ніко Ковача – наставника німецької "Баварії".

Автор: REUTERS
  Головний тренер ”Ліверпуля” Юрген Клопп минулого сезону довів команду до фіналу Ліги чемпіонів. У нинішньому клуб лідирує у чемпіонаті Англії після 18 турів
Головний тренер ”Ліверпуля” Юрген Клопп минулого сезону довів команду до фіналу Ліги чемпіонів. У нинішньому клуб лідирує у чемпіонаті Англії після 18 турів

"Арсенал" після 22 років роботи Арсена Венгера запросив Унаї Емері. Це тренер результату чи розвитку?

– Результату. Тричі поспіль виграв у Лізі Європи. І зараз у нього мета – не тільки поставити красивий футбол, а і принаймні повернути команду до Ліги чемпіонів.

Чому "Манчестер Сіті" нині домінує в Англії?

– Тут важлива робота не тільки тренера Пепа Ґвардіоли. Там сильний менеджмент на чолі зі спортивним директором Чікі Бегірістайном. Усе працює, як одне ціле. Цього бракує "Манчестер Юнайтед".

Київському "Динамо" треба змінювати тренера?

– Пошук тренера має тривати постійно. Навіть коли в команди все добре. Бо завтра може стати погано, і має бути готовий варіант. Керівництву "Динамо" є ким замінити Хацкевича? Він працює на межі можливостей. Чи достатньо цієї межі – інше питання.

Хацкевич близький до того, щоби вдруге програти чемпіонат. Назвіть три його головні помилки.

– Досі не визначив стиль, за яким гратиме команда. Невміння різати по-живому. Гравцем він був жорстким. Людина – добра. Це не йде на користь у нашій роботі. Йому бракує харизми. Наслідок – конфлікт із Шапаренком. Очевидно, такі футболісти, творчі, Хацкевичу не потрібні.

Головний тренер "Шахтаря" Паулу Фонсека влітку продовжив контракт із клубом. Хід себе виправдовує?

– Ні. Вплив Фонсеки на гру "Шахтаря" мінімальний. Команда виступає так, як було за часів Луческу. Тренер котиться згори і або не помічає проблем, або й не намагається їх вирішити.

Збірна України з футболу виграла груповий турнір Ліги націй. Чи означає це прогрес тренера Андрія Шевченка?

– Поки що немає відповіді на це запитання. У Лізі націй ми грали проти Чехії та Словаччини – проблемних команд, які перебудовуються. У такій ситуації виграш групи – нормально. Невиграш став би провалом. Інша річ – відбірковий турнір на Євро-2020. Там у суперниках Португалія та Сербія. Перша – традиційно сильна, португальців випередити практично неможливо. Серби, на відміну від чехів та словаків, ростуть. Але шанси рівні – 50 на 50. Якщо Шевченко вийде з цієї групи на Євро, то доведе, що зробив крок уперед.

Зараз ви читаєте новину «"Ліверпуль" Клоппа готовий виграти Лігу чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути