Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 09:54

"Культура донорства в Україні на низькому рівні. Кров здають 12 людей на тисячу, хоча Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує 33"

Із плазми створюють ліки від ускладнень коронавірусу

У лютому кількість хворих на коронавірус знизилася втричі порівняно з листопадом минулого року. Та рівень смертності залишається високим через ускладнення від Covid-19. Вчетверо знизити летальність за тяжкого перебігу допомагає український препарат – імуноглобулін, створений із донорської плазми людини. Такі дані показали клінічні дослідження. Цей препарат раніше застосовували для лікування низки аутоімунних та інфекційних захворювань. Восени після успішного проведення клінічних досліджень його внесли до національного протоколу лікування коронавірусу.

Про дослідження дії імуноглобуліну розповідає Оксана ПЛОТНІКОВА, директорка зі стратегічного розвитку фармацевтичної компанії Biopharma

  Оксана Плотнікова, директорка зі стратегічного розвитку фармацевтичної компанії Biopharma: ”У молоді має бути можливість експериментувати, розвиватися й робити свою країну успішною”
Оксана Плотнікова, директорка зі стратегічного розвитку фармацевтичної компанії Biopharma: ”У молоді має бути можливість експериментувати, розвиватися й робити свою країну успішною”

– Коли у світі почалася пандемія Covid-19, медики були вимушені пробувати різні схеми лікування пацієнтів. Китайці застосували імуноглобуліни – препарати, виготовлені з донорської плазми, що в комплексній терапії допомагають контролювати загальну збудженість імунної системи. Вони показали ефективність. Це наштовхнуло на думку перевірити вплив нашого продукту під час лікування ускладнень від коронавірусу. Дослідження тривало пів року. Препарат визнали ефективним.

Імуноглобуліни не мають прямої противірусної дії, вони впливають на перебіг хвороби – допомагають подолати цитокіновий шторм (реакція організму, за якої він надмірно бореться з вірусом, знищуючи себе. – Країна). У разі його застосування скорочується час, коли людина перебуває на апараті штучної вентиляції легень в лікарні та реанімації, знижується смертність пацієнтів із тяжкою пневмонією.

Частина лікарень можуть закупити український імуноглобулін із ковідного фонду. Майже в усіх київських медичних закладах цей засіб є. Іноземні аналоги коштують удвічі-втричі дорожче, а різниці в дії препарату немає.

Biopharma працює над створенням гіпер­імунного імуноглобуліну – препарату на основі плазми донорів, які перехворіли на коронавірус і мають антитіла до цієї недуги. У цьому проєкті компанія працює в рамках Міжнародного альянсу, членом якого стала у травні 2020 року. Мета організації – прискорити розробку гіперімунної терапії для лікування Covid-19 та врятувати мільйони життів. Це безпрецедентний випадок, коли 10 глобальних світових фармацевтичних лідерів об'єдналися, щоб створити єдиний продукт. Для спільної мети працюють наука, виробництво, комерційний блок, регуляторні органи. Це своєрідне злиття інтелекту, знань і бажання якнайшвидше подолати пандемію. Кожна компанія ділиться напрацюваннями. Наші спеціалісти входять в усі комітети альянсу – виробничі, клінічні, регуляторні, комунікаційні. Раз на тиждень на засіданнях обговорюються питання, пов'язані з виробництвом препарату, збором плазми, проведенням клінічних випробувань тощо.

У рамках цього проєкту всі препарати, які виготовляють країни-учасники, мають тестувати в європейській лабораторії за критеріями, визначеними у специфікації якості.

Плануємо проводити дослідження гіперімунного імуноглобуліну. Його виготовляють із плазми людей, які перехворіли на коронавірус. Ми зібрали достатню кількість "ковідної" плазми і наприкінці січня зробили перше промислове завантаження на нашому надсучасному заводі в Білій Церкві на Київщині. Перша партія препарату готова, перебуває на лабораторному контролі. Зовсім скоро ми відправимо її на тестування до незалежної французької лабораторії. В разі позитивного висновку Biopharma зможе продовжити роботу зі створення цих ліків в Україні. Якщо дослідження доведуть ефективність препарату – він зможе бути доступним найближчими місяцями.

На міжнародний ринок із ним виходити не плануємо. Бо наша мета – забезпечити Україну на 100 відсотків. Крім того, не думаю, що "ковідної" плазми буде багато, бо люди неохоче її здають. Щодня стикаємося з труднощами, заохочуючи ставати донорами. Це проблема державного рівня. Українці погоджуються здавати кров лише тоді, коли це потрібно їм – для лікування родичів чи знайомих. Декому здається, що це страшно або боляче. Насправді донорство компонентів крові – це регулярний професійний контроль за станом організму, благородна місія, що дає змогу жити тисячам людей. Разом із сотнями донорів у різних містах України Biopharma вирішує надважливе завдання – забезпечує країну якісними й доступними препаратами та компонентами крові.

Культура донорства в Україні на низькому рівні. Кров здають 12 людей на тисячу населення. Хоча Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує 33. Зі зданого біоматеріалу виготовляють ліки, які надзвичайно потрібні в умовах пандемії. Розвиток донорства в Україні має бути стратегічним завданням держави. Це не тільки порятунок життів, а й здорова нація.

Ми популяризуємо донорство. У Сумах, де відкрили найперший центр, вже вісім років проводимо просвітницьку роботу зі школярами та студентами. Пояснюємо, що потрібно стежити за своїм здоров'ям, що бути донором – це соціально відповідально і круто. Організовуємо акції, флешмоби, мотиваційні заходи. Завдяки зусиллям нашої команди в Сумах маємо 200 донорів на тисячу осіб. Плануємо поширювати таку роботу на всю країну. Зараз у Biopharma є сім центрів європейського рівня. За 2020 рік зібрали більш як 72 тисячі літрів плазми. На найближчі п'ять років плануємо збільшити обсяг у чотири рази.

Ми боремося, щоб люди були донорами регулярно. В наших центрах вони безкоштовно проходять повноцінне обстеження і можуть відстежувати в динаміці стан свого здоров'я. Ми гарантуємо донорам безпеку і комфорт. Донор – найбажаніший гість, він завжди в центрі уваги. Тому до нас приходять родини, колективи, закохані пари. До речі, акція до Дня закоханих мала неабиякий попит, тому її продовжили до 4 березня. Пари, які здадуть кров у цей час, отримають подарунки і стануть учасниками розіграшу путівки на двох до Єгипту.

Багато уваги Biopharma приділяє й освітньому напрямку. Компанія інвестувала 7 мільйонів доларів у будівництво офісно-лабораторного комплексу в Білій Церкві. Там буде лабораторний коворкінг, де молоді науковці зможуть працювати над проєктами в галузі імунології. У молоді має бути можливість експериментувати, розвиватися й робити свою країну успішною.

Зараз ви читаєте новину «"Культура донорства в Україні на низькому рівні. Кров здають 12 людей на тисячу, хоча Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує 33"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути