пʼятниця, 03 серпня 2018 11:22

Французький тренер максимально спростив футбол

15 липня у Росії завершився Кубок світу з футболу. Титул чемпіона-2018 здобула збірна Франції. Вона у фіналі перемогла збірну Хорватії з рахунком 4:2

– Цьогорічний Кубок визначив стратегію розвитку збірних, – каже футбольний уболівальник Всеволод Кевлич, 49 років.

– Головне – компактність. Просуваєш м'яч на маленькому просторі і наближаєшся до воріт суперника. Саме так діяв переможець – збірна Франції. Тренер Дідьє Дешам максимально спростив футбол команди заради результату і досяг його.

Автор: REUTERS
  Півзахисник збірної Франції Поль Погба з трофеєм Кубку світу після фінального матчу у Москві 15 липня 
Півзахисник збірної Франції Поль Погба з трофеєм Кубку світу після фінального матчу у Москві 15 липня 

Чи можливий інший шлях?

– Так. 2010 року його показала збірна Іспанії, яка в кожному матчі домінувала на полі. Але в неї був цілий блок гравців із "Барселони" та "Реала", їм не потрібен був час, аби зігратися.

Чому провалився чемпіон-2014 – Німеччина?

– Переоцінили можливості. Були впевнені, що групу пройдуть легко, а далі набиратимуть обертів. Але вийшов прорахунок, як у Валерія Лобановського на Кубку світу-1990.

Аргентину не зараховували до головних претендентів на перемогу. Так і сталося – ледь вийшли з групи і програли в 1/8 фіналу. Що не вдалося?

– Враження, що команда існувала для одного гравця – Ліонеля Мессі. Він міг витягти збірну у відборі, але фінальний турнір – вищої складності. Мессі не потягнув, а інші гравці – Аґуеро та Ді Марія – минули пік своїх можливостей. Крім того, у складі Аргентини розігруючим був Евер Банега. Він не дотягує до рівня завдань цієї збірної.

Хорватія посіла друге місце, але провела неоднозначний турнір. Сильно зіграла на груповому, а в матчах на виліт ледь перемогла Данію та Росію. Чим це пояснити?

– Хорвати – не топ-команда, за всієї поваги. Для неї стояло питання про вихід з групи. Кинули на це всі сили. Вдало. Далі в них міг бути поганий матч, як із Туреччиною на ­Євро-2008, чи Португалією на Євро-2016. І він був у 1/8 фіналу проти Данії. Але зараз обставини склалися на користь "картатих".

Бельгія здобула бронзові нагороди. Це їхній пік?

– З одного боку, так. Бо у півфіналі вилетіли від більш збалансованої Франції, яка зіграла надійніше. З другого боку – якби бельгійці забили у тій грі перші, все могло би скластися інакше.

Ця команда буде одним із головних претендентів на виграш Євро-2020.

  Збірну Франції, чемпіона світу-2018, зустрічають на Єлисейських Полях у Парижі 16 липня. Команда виграла турнір вдруге. Вперше – двадцять років тому
Збірну Франції, чемпіона світу-2018, зустрічають на Єлисейських Полях у Парижі 16 липня. Команда виграла турнір вдруге. Вперше – двадцять років тому

Бразилію вважали головним фаворитом турніру, але програла у чвертьфіналі бельгійцям. Що завадило досягти більшого?

– Бракувало тренерської кваліфікації. Враження, що команда не проявила характер, коли це було потрібно. А тренер не зміг спрямувати індивідуальний клас гравців у командне русло.

Хто із гравців розчарував?

– Англієць Рахім Стерлінг. Але він гравець, який любить простір. А Британія грала в інший футбол.

Хто вразив?

– Найкращим гравцем турніру визнали хорвата Луку Модрича. Справедливо. Він рухав усю командну гру. А ще я відзначив би француза Поля Погба. Прекрасно читав епізоди, завжди був у потрібних зонах і показав готовність жертвувати собою заради колективних інтересів.

Зараз ви читаєте новину «Французький тренер максимально спростив футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути