Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2021 09:40

Дівчинці вклеїли жуйку у волосся і вилили пляшку води в сумку

У вересні у Франції в тіктоку одними з найпопулярніших були відео із закликами цькувати 11-річних дітей. Ролики з тегом #anti2010 подивилися понад 40 мільйонів разів. Блогерка Pink Lily випустила пісню з рядком: "Ми – королеви 2010 року". Міністр освіти Жан-Мішель Бланке закликав зупиняти у школах булінг дітей, народжених цього року. Образливі відео в соцмережах заблокували. Уряд відкрив гарячу лінію екстреної допомоги, куди сім'ї можуть повідомляти про цькування

Автор: REUTERS
  Перша леді Франції 68-річна Бріджит Макрон сидить на уроці у школі в передмісті Парижа. Зі старшокласниками обговорює, як запобігти цькуванню
Перша леді Франції 68-річна Бріджит Макрон сидить на уроці у школі в передмісті Парижа. Зі старшокласниками обговорює, як запобігти цькуванню

Андре ФЙОРІ, 41 рік, директор школи, Діжон:

– 11-річні діти переходять із початкової школи в середню. Це складно, бо багатьом доводиться доїжджати чи жити в гуртожитках. Цього року хтось умисно розігнав ще додаткову хвилю булінгу. Поліцейський казав, що все почалося з онлайн-гри. Мовляв, 11-річна дитина всіх затримувала й не розуміла, що їй робити. Потім з'явилася пісня зі словами "Ми королі 11-річок".

Кілька років тому зіткнулися зі спробою самогубства 13-річної дівчини через цькування. Її речі викидали у смітник. Зошити одного разу були в унітазі. Телефон завалили погрозами. Дитину врятували. Почали розбиратися. Дівчина просила допомоги у вчителів. Ті радили захищатися. Її ображали 12 дітей. Не уявляю, як сама могла протистояти. Після цього звільнили куратора класу та психолога школи. Останній дитина розповідала про погрози в месенджерах. Обоє отримали погані рекомендації. Дівчинка закінчує нашу школу. Тих, хто її ображав, ми попросили залишити навчальний заклад.

Я не був готовий до такої жорстокості молодших дітей. Думав, що таким займаються підлітки. Але нині 11-річній дівчинці школярі вклеїли жуйку у волосся й вилили пляшку води в сумку. П'ятикласник виклав списки дітей 2010 року народження. Старшокласник його поцупив. Відрахували обох. Батьки були проти й вимагали діалогу, але ми мусимо захищати учнів.

У подруги повісилася 16-річна донька

Саша П'ЄУР, 32 роки, ветеринарка, Нант:

– Донька попросила відвозити й забирати її зі школи, хоча ці послуги входять у ціну за навчання. Чоловік звернув увагу, що знову почала кусати губу й затинатися. Її молодший брат помер через ваду серця. Ми два роки лікували ці наслідки в Оділь. Зараз вона лише робить завелику паузу перед кожним словом.

Виявилося, що діти цькують доньку, бо їй 11 років. В їдальні не дозволяли сідати за стіл біля себе, в автобусі вимагали пересісти. Сховали спортивну форму. Обмінювалися її невдалим фото.

Я була люта. Вчителька сказала, що перебільшую проблему. Оділь замкнулася в собі й покусала губи до м'яса. Пішли до директора. Вона також намагалася нас спекатися, але чоловік звернувся в поліцію та спеціальну комісію. За 10 днів ситуацію вирішили. У школі були психологи, інструктори. Зараз двоє з тих дівчаток дружать з Оділь.

Нам пощастило, бо в класі адекватні батьки. Всі були готові працювати з дітьми. В паралельному класі відмовилися запрошувати спеціалістів.

Ебігейл ЛУВАР, 41 рік, манікюрниця, Париж:

– У подруги повісилася 16-річна донька. У телефоні знайшли погрози від однокласниць. На рюкзаку і светрі була слина. Подруга не змогла нічого довести. Дівчинка мала проблеми з наркотиками. Написали, що вкоротила собі віку через це.

Син любить читати. У школі його за це страшно цькували. Ігнорували, викидали сумку у смітник. У телефоні було понад 50 погроз. Коли я прийшла поговорити з учителькою, та не хотіла розбиратися. Якщо є звіт про факт булінгу, мусять бути подальші дії. Я зчинила скандал. За місяць забрали звідти сина. Він сам вступив у коледж за два роки. Його колишні однокласники здебільшого відбувають покарання у в'язниці.

Тімоті ОЛС, 34 роки, поліцейський, Париж:

– Працюю з підлітковою злочинністю. З ними добре видно, що непокаране зло має страшні наслідки.

У березні 15-річні хлопець із дівчиною вбили однокласницю. Запросили погуляти. Завели в безлюдне місце. Там побили і втопили. Дівчина була притомна, коли її кидали в Сену. Під час арешту поводилися нахабно. Казали, що ні про що не шкодують і вбита їх дратувала.

Мати жертви зверталася до вчителів. Ті відповідали, що все під контролем. Батьки вбивць намагаються довести, що це був нещасний випадок. У телефоні жертви є погрози. Убивці наділи рукавички, коли її били, щоб не залишати відбитків.

Нас запросили в місцеву школу поговорити про цькування 11-річних. Психолог провела лекцію на 1,5 години. Я сказав, що всі можуть скаржитися мені, й роздав візитки. Двоє дітей передзвонили. Ми прийшли з напарником ще раз. Утретє ходити не довелося. Двічі на тиждень телефоную тим дітям і уточнюю, чи все добре.

700 тисяч дітей щороку стають жертвами булінгу у Франції. 90% отримують погрози та зазнають знущань у соціальних мережах

Зараз ви читаєте новину «Дівчинці вклеїли жуйку у волосся і вилили пляшку води в сумку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути