Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 14:15

Чемпіон світу визначився в Києві

До 1930 року чемпіоном світу з футболу вважали команду, що перемогла в турнірі Олімпійських ігор. У 1920-ті найкращими футболістами були професіонали, яких до олімпійських змагань не допускали. Довелося запроваджувати новий турнір, де за свої країни могли б виступати всі найсильніші. Його назвали Кубком світу і розігрують із 1930-го кожні чотири роки.

 

Нині ситуація подібна: титул чемпіона світу, якого визначають національні команди, вже таким не є. Найкращі клуби Європи другий десяток років об'єктивно сильніші за національні збірні. До того ж останні такими вже не є. Практично всі гравці Бразилії та Аргентини з юних років живуть у Європі і є латиноамериканцями лише за народженням. Те ж саме стосується африканців. Плюс "натуралізація", завдяки якій етнічні бразильці виступають нині за кілька десятків національних команд. До нашого сорому, і за Україну також.

Як наслідок, два найкращі футболісти сучасності – Мессі та Роналду – ніколи не були чемпіонами світу. Зате ними ставали люди тільки завдяки тому, що їм пощастило народитися в потрібній країні.

І найголовніше: футбольну моду давно диктують не національні збірні, до яких гравці приїжджають на кілька тижнів, а клубні команди. Саме найкращі клуби визначають тепер напрямки розвитку найпопулярнішої гри людства. Тому чемпіоном світу з футболу насправді варто називати мадридський "Реал", який нещодавно виграв у Києві фінал Ліги чемпіонів УЄФА.

Що буде далі? Або міжнародна Федерація щось придумає, або футбол очікує те, що вже сталося в хокеї. Там титул чемпіона світу розігрують спортсмени, що не потрапили до вирішальних матчів Кубка Стенлі

Зараз ви читаєте новину «Чемпіон світу визначився в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути