вівторок, 29 жовтня 2013 13:19

Чарка горілки тричі на тиждень – це зловживання

Українці спиваються горілкою і пивом. Далі з відривом ідуть вино, коньяк і віскі. У нас північний тип випивки – міцні напої великими дозами, каже столичний нарколог Владислав СОВА, 35 років:

– Доза й напій не важливі – лише регулярність і психологічна прив'язка. Можна заробити алкоголізм і на джин-тоніку, і на шампанському, і на віскі, бо всі містять спирт. Чарка горілки тричі на тиждень – це зловживання.

В Європі бокал вина за обідом – норма. Але до нього завжди подають мінералку, тобто розбавляють концентрацію. Наші люди беруть за моду європейські обідні аперитиви, однак ніхто не питиме пляшку води, а тоді бокал пива.

Якщо вживати щодня потроху, швидше зіп'єтеся. Якщо раз на тиждень ударну дозу – повільніше, але є ризик заробити хвороби.

Три стадії алкоголізму

Алкоголізм – це хвороба, що прогресує. Має три стадії, перехід між якими практично непомітний.

ПЕРША. Людина п'є "культурно". Найчастіше це триває від року до 10. Поступово виникає психологічна залежність. ­Небезпечна тим, що замаскована. Ще немає зовнішніх проявів – хронічної інтоксикації або сильних психічних порушень. Алкоголь стає привабливий і цікавий. Людина не може розслабитися без нього, сприймає як ліки від проблем. Веселішає в передчутті випивки, решту часу дратується, гірше працює. Наступного дня вранці почувається добре. ­Поступово зростає переносимість спиртного. Ця стадія може тривати й кілька десятиріч, доки перейде в другу.

ДРУГА. Людина починає відчувати радість лише від сп'яніння, все інше здається марним. Любить поговорити про випивку і спиртні напої, в яких вважає себе знавцем. Якщо близькі засуджують, починає викручуватись і брехати. З'являються проблеми на роботі. До психологічної залежності додається фізична. На ранок виникає похмілля – нудота, блювота, зникає апетит, тремтять руки й ноги, болять голова, серце й печінка. У легких випадках алкоголік чекає до вечора і "поправляє здоров'я". У важких – робить це зранку. Разові випивки переростають у тривалі – кілька днів або тижнів поспіль. Буває важко заснути без спиртного.

ТРЕТЯ. За 5–15 років хвороба переходить у важкі запої та ­деградацію. Поступово стає все одно, де і з ким пити – у ресторані з друзями чи біля кіоску з випадковими товаришами по пляшці. П'яніє від менших доз і п'є, доки вистачає сил. ­Наступного дня нічого не може згадати. Серце, печінка і нирки ушкоджені, людина сильно худне. Починаються розлади пам'яті, руйнування мозку. Може померти від білої гарячки або серцевої недостатності. Змінюється міміка, вираз обличчя, мова. На останніх стадіях це "обличчя клоуна" – через порушення обміну речовин на ньому відкладається жир. Усі алкоголіки подібні – із м'ясистими носами, одутлими щоками, судинним малюнком.

Зараз ви читаєте новину «Чарка горілки тричі на тиждень – це зловживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути