середа, 19 червня 2019 13:30

Англійців не зупинити

Цьогорічне домінування англійських команд у єврокубках нагадало другу лігу чемпіонату СРСР. Точніше – українську зону цієї ліги, яку сформували 1971 року. Тодішній рівень команд наших обласних центрів був настільки високий, що за кілька років кожен третій представник вищої ліги був український, а в черзі на підвищення у класі стояли ще півтора десятка сильних колективів із УРСР. Тому всесоюзній федерації довелося зробити прохід українських команд до першої ліги максимально складним – інакше за кілька років чемпіонат СРСР перетворився би на чемпіонат України.

  Микола НЕСЕНЮК
Микола НЕСЕНЮК

Чому так сталося? Тому що в радянському футболі гроші та майстерність перебували в різних місцях. У командах азіатських і закавказьких союзних республік платили набагато більше, ніж в Україні. Але там не було конкуренції, що й дозволяє підвищувати клас. Саме тому футболісти Радянської України, які не страждали альтруїзмом, залишалися вдома.

Приблизно те саме тепер у світі. Видатний футболіст заробить мільйони в Китаї, Саудівській Аравії, Катарі. Але стати справжньою зіркою він може тільки в Європі, а останнім часом лише в Англії. Бо нинішні "Ювентус", "Барселона", "Баварія", "Парі Сен-Жермен" хоч і платять щедро, але не сприяють зростанню гравців так, як це роблять клуби англійського чемпіонату. Тому, хто пройшов сезон тамтешньої прем'єр-ліги, вже не страшна жодна Ліга чемпіонів. Останнім часом англійські команди в цьому турнірі здебільшого відпочивають від власного чемпіонату, "вмикаючись" по-справжньому лише на вирішальній стадії плей-оф.

Зупинити цей процес спортивними методами неможливо. Коли так піде далі, в чому я не маю сумніву, організаторам єврокубків, як колись організаторам чемпіонату СРСР, слід буде щось терміново робити, аби Ліга чемпіонів і Ліга Європи остаточно не перетворилися на послаблені варіанти англійського чемпіонату

Зараз ви читаєте новину «Англійців не зупинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути