Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 13:16

"Як тільки з'являється перший зуб, його треба чистити, давати дитині зубну щітку як іграшку"

Ярослав ЗАБЛОЦЬКИЙ, 51 рік, професор Львівського національного медичного університету, президент Асоціації імплантологів України:


- У 70 відсотків українців немає частини чи всіх зубів. Нещодавно в мене була пацієнтка, якій 36 років, а в неї жодного свого зуба - із протезами, як у бабусь. Хоча приїхала на дорогому автомобілі. Узагалі не мають зубів більше половини людей старше 60 років і 80 відсотків - яким за 70. А кому за 80 - майже 99 відсотків.

60-річні вважають, що беззубість - це норма. Чому? Бо такі самі їхні сусіди, ровесники й близькі. Такими були їхні батьки. Але ж знімати на ніч зубний протез - те саме, що знімати на ніч руку чи ногу. Якщо доглядати за зубами з дитинства, то в 70 - 80 можна мати свої зуби. ВООЗ наголошує, що 95 відсотків проблем у стоматології залежать від самої людини. І тільки 5 відсотків - від держави, лікарів, екології, радіації, води, харчування.

Приблизно 10 мільйонів українців ходять зі знімними зубними протезами. Але пластмасові зуби погано тримаються, рухаються, випадають. Людина не може нормально їсти й розмовляти. Достатньо згадати Брежнєва, в якого було два таких протези - зверху та знизу. Він не міг широко роззявити рота - бо вони просто випали би. Починаються проблеми з шлунково-кишковим трактом. Швидко старіє обличчя, бо не розвиваються м'язи. Тим, у кого немає частини зубів, часто ставлять міст. А його кожні п'ять - сім років треба міняти.

Тому краще зробити стоматологічну імплантацію - поставити титанові опори, на які фіксуються штучні зуби. Вони виглядають і працюють, наче справжні. Потребують такого самого догляду. Цю технологію вигадали 45 років тому для літніх людей, але в Україні про неї мало хто знає. Через неправильну рекламу, у нас вважають, що це лише для багатих людей і заради голлівудської посмішки. Хоча 12 років тому у Швеції бачив, як на імплантацію привозили на інвалідних візках 90-річних.

Так, це дорого. Але ж наскільки змінюється життя з нормальними зубами! Наша асоціація оголосила безкоштовну імплантацію для ветеранів Другої світової війни. Найстаршій пацієнтці було 93. Ми вже встановили 550 імплантантів по всій Україні. Запрошували всіх по радіо. Коли проводили акцію в Києві й хотіли прооперувати 100 осіб, прийшли лише 10. Довелося звертатися за допомогою до ветеранських організацій. Але 45 людей все одно відмовилися. Частина злякалися того, що це хірургічне втручання. Решта не захотіли лягати в лікарню на тиждень. Декого відмовляли їхні ж діти. В Європі така операція коштує від 10 тисяч євро, а ми робили її безкоштовно. У результаті прооперували 56 ветеранів. Вони потім казали, що 40 років не їли яблук та огірків, а тепер можуть.

Імплантація в Україні коштує від 500 доларів до 5 тисяч за один зуб. Усе залежить від виробника й рівня клініки. Вже є вітчизняні виробники імплантантів. Окрім того, певним категоріям населення операцію повинна оплачувати держава. Пенсіонерам можна зробити часткову оплату. Можна організувати, щоб при університетах студенти під наглядом професора робили імплантацію безкоштовно.

В українців погані зуби через неправильний догляд і несвоєчасне лікування.

До того ж у людей, які втратили хоча б один зуб, мають пломби чи коронки, - неправильний прикус. Також значна частина страждають на "хворобу бізнесмена". Це коли ввечері замість сну напружено думають і м'язи зубощелепної системи не відпочивають. Якщо ж людина нормально спить, то в неї є щілина між щелепами. А в більшості її немає. Таким чином зуби поступово стираються.

Найкраща профілактика - не запускати стан зубів. Разом із лікарем підібрати пасту й щітку. Вранці та ввечері чистити зуби не менш як зо 2 хвилини. 95 відсотків українців цього не роблять. Вчасно видаляти зуби мудрості, які порушують прикус і призводять до захворювань сусідніх зубів. Треба їсти тверду їжу. Кожні півроку приходити до лікаря-гігієніста - чистити зуби від каменю. Раз на чотири роки робити ортопантомограму - великий рентгенівський знімок. По ній лікар бачить 90 відсотків проблем.

Перший зуб з'являється в дитини в 6 місяців. І саме з цього моменту треба щопівроку приводити її до стоматолога. У 5 - показати ортодонту. Це лікар, який слідкує за прикусом. У 12 - зробити рентгенограму, щоб подивитися, чи всі зуби на місці.

Малят буде важко лікувати, якщо довести молочні зуби до появи дірок. Страшенно боятимуться. До нас приводять 2 - 3-річних, у яких усі молочні зуби вражені карієсом. Доводиться давати ліки, аби дитина заснула, і за 2 - 3 години полікувати всі 20 зубів. Крім того, у рік треба припинити годувати грудним молоком, бо порушується прикус. Як тільки з'являється перший зуб, його треба чистити, давати дитині зубну щітку як іграшку. Якщо цього не робити, це буде першим кроком до імплантації в майбутньому.

Хворий молочний зуб потрібно видалити, інакше постійний виросте не там, де треба. Відповідно неправильно підуть і решта зубів. У підлітковому віці доведеться ставити брекети. Можна це зробити і в 40 років. Тільки у 18 після брекетів зуби склеюють спеціальною стрічкою тимчасово, а пізніше - назавжди. Інакше можуть розійтися.

Зараз ви читаєте новину «"Як тільки з'являється перший зуб, його треба чистити, давати дитині зубну щітку як іграшку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути