середа, 21 червня 2017 14:58

16-річний хлопець намагався зібрати бомбу

Як світ протистоїть тероризму

Увечері 22 травня в Манчестері на стадіоні після концерту співачки Аріани Ґранде підірвався смертник. Загинули 22 людини. Поранені майже 60. Більшість – підлітки та їхні родичі. Батьки приходили забрати дітей після концерту.

Терористом виявився 22-річний Салман Абеді. Підготовку пройшов у Лівії та Сирії. У поліції кажуть, підірвав начинену цвяхами саморобну бомбу. Готуватися йому допомагали, але на стадіоні діяв сам

Шарлотт ЕСТОН, 34 роки, тренер із дзюдо, Манчестер, Велика Британія:

– Торік побачила у нашого студента фото з автоматами. Попросила подругу перекласти, що там написано. Закликав різати невірних. Зателефонували в поліцію. Звідти нас перенаправили до інспектора, який займається антитерористичною діяльністю. Опитали друзів Абу. Когось намагався завербувати, комусь розповідав, що пройшов навчання бійця "Ісламської держави". На навчання у серпні він не повернувся. Із жовтня не оновлював сторінку. У листопаді хтось написав, що за нього помстяться. Абу було 15 років.

Регулярно переглядаю сторінки наших студентів, їхніх друзів і батьків. Якщо щось насторожує, дзвоню інспектору. Він не допустив, щоб чоловік вивіз до Сирії 13-річного сина. Дитина в аеропорту була під дією наркотиків. Також помітила якісь зміни у випускниці. Поговорила з її батьками. Пішли до психолога. Виявляється, Джейн готувалася виїхати до Іраку. Переписувалася з вербувальником. Той казав, що кохає її і зробить щасливою – тільки треба прийняти іслам. Гроші їй вже передали. З нею і ще трьома дівчатами мала летіти 42-річна вербувальниця. Джейн приводили до тями три місяці.

Автор: REUTERS
  Люди приносять квіти до імпровізованого меморіалу жертвам теракту на площі Святої Анни в Манчестері, Велика Британія
Люди приносять квіти до імпровізованого меморіалу жертвам теракту на площі Святої Анни в Манчестері, Велика Британія

Гордон ШОНН, 41 рік, спеціаліст відділу боротьби з тероризмом, Лондон, Велика Британія:

– Проблемою стали завербовані підлітки й молодь. Їхні переміщення важко відслідковувати. У таборах із ними працюють грамотні вербувальники з досвідом Іраку й Афганістану. Розказують, як користуватися мобільним, як поводитися у суспільстві. Дехто все ж не витримує. За ними можна викрити частину мережі.

Трошки легше стало, коли поменшав потік із Франції. Тоді ми отримували документи на шістьох-вісьмох людей, а приїжджали понад 200. Щось з'ясувати в таких умовах дуже складно.

Усі антитерористичні служби в Європі зараз працюють спільно. На жаль, часом бойовики випереджають нас.

Дідьє АНУЇ, 36 років, аналітик антитерористичного відділу, Париж, Франція:

– Зараз значно важче систематизувати те, що ми пропустили. Частина терористів тікають у Бельгію. Там є цілі райони, де їх переховують. Недавно з'ясували, що маємо інформацію про менш ніж 40 відсотків тамтешніх жителів. Зараз організувати щось краще – неможливо. Потрібно допомагати італійським і грецьким прикордонникам укладати нормальні реєстри.

Ітон ХАЙНІ, 42 роки, прокурор, Нью-Йорк, США:

– Дозвіл на прослуховування і стеження за підозрюваним отримують через суд або прокурора. Федеральне бюро розслідувань має трохи більше прав. Рідко, але спецслужби помиляються. Тоді люди отримують велику компенсацію у суді.

Рік стежили за молодою парою з Нью-Джерсі. Вони збирали гроші для "Ісламської держави". Через їхні рахунки терористи відмивали кошти. Пара почала заявляти у ЗМІ, що їх переслідують. При цьому продовжували переказувати гроші через європейські банки.

Хлопці часто запобігають терактам. Знаходять готові бомби і завербованих психічно хворих. Звісно, для цього треба перечитати тисячі листів і прослухати місяці розмов. Часом балачки виглядають невинними. Треба розпізнати в них шифр.

На спецслужби часто скаржаться за втручання в особистий простір. Але за безпеку доводиться платити.

Петра НІСС, 28 років, інспектор відділу депортацій, Сідней, Австралія:

– Є кілька рівнів перевірки. Якщо виникає найменша підозра, що людина має зв'язок із терористичною організацією – арешт або депортація. Права на апеляцію не мають. З тероризмом простіше боротися так, ніж потім розбирати наслідки.

Зараз хочуть ускладнити отримання громадянства. Почастішали випадки, коли частиною громади стають люди, які не сповідують наших цінностей. У доньки в садочку є дівчинка з родини афганців. Помітила синці на її ніжках. Поговорила з вихователькою, щоб була уважнішою. За тиждень на обличчі дівчинки був відбиток руки. Ми заявили в поліцію. Мати сказала, що вони так виховують усіх чотирьох дітей. Їх депортували.

Іван НЕСТЕРОВ, 30 років, журналіст, Москва:

– У Росії ситуація складна. По-перше, досі гарячою точкою залишається Чечня. По-­друге, додалося ворогів з ісламських країн. Таке враження, що Федеральна служба безпеки після вибуху у санкт-петербурзькому метро дещо розгубилася. Були показові затримання. Але то не всі, хто допомагав Акбаржону Джалілову (3 квітня 2017-го підірвався у санкт-петербурзькому метро. Загинули 15 людей. – Країна).

У Москві й великих містах із вербувальниками борються. А в обласних центрах молодих людей заманюють обіцянками грошей, яскравого життя. 16-річний хлопчина намагався зібрати бомбу. Прийшов у Кірові у супермаркет зі списком потрібного. Продавці мають попереджати про всіх, хто цікавиться такими речами. Доки дійшов до каси, його вже чекали. Тепер батьки переживають, що зроблять показовий процес.

Емі-Енн ГОВАРДС, 37 років, домогосподарка, Бостон, США:

– Чоловік із сином подалися на з'їзд власників великих джипів. Подзвонив, що охорона готелю дивно поставилася. Довго переписували дані. Обідати їх посадили окремо.

За тиждень приїхав мій брат – приватний детектив. Питає, чому наш телефон прослуховують. Ми були в шоці. Звернулися до адвоката. Той сказав: маємо погодитись співпрацювати зі слідством.

Виявилося, наш 6-річний син – тезка підозрюваного в тероризмі. Вісім місяців наш телефон прослуховували. Тепер маємо довести, що ми не терористи. Пояснити всі наші переміщення, кожен контакт у телефонній книжці. Нас можуть не випустити з країни. З такими проблемами стикнулися батьки багатьох дітей.

Саїд АЛЬ-МАХРАБІ, 51 рік, імам, Багдад, Ірак:

– Переконую молодь, що іслам може бути релігією любові, а тероризм – гріх. Залучаю благодійні організації. Вони допомагають здобути освіту молодим і тим, хто у скруті. Повністю утримуємо вісьмох вдів із дітьми. Це не подобається терористам. На моє життя скоїли чотири замахи. Двічі підривали мої автомобілі. Один раз бомба була в мечеті. А потім вибухнув будинок моєї матері. Вона загинула.

У мене четверо охоронців. Їх надають миротворчі організації.

5 терактів сталося в Європі з початку 2017 року. У них загинули 40 людей

Зараз ви читаєте новину «16-річний хлопець намагався зібрати бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути