Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 13:43

Унікальний політ над Північним полюсом тривав понад 2 год.

12 травня 1926 року норвезький полярний мандрівник-дослідник Руаль Амундсен та італійський дослідник Умберто Нобіле здійснили політ на дирижаблі "Норвегія" над Північним полюсом.

Автор: wikipedia.org
  Два дослідники зробили політ на дирижаблі
Два дослідники зробили політ на дирижаблі

Дирижабль мав об'єм 19 тис. куб. м. На той час це був найдосконаліший повітряний корабель напівтвердої системи. Корпус набув обтічнішої форми, що давало менший коефіцієнт лобового опору, ніж у моделі Т-34. У довгій скляній гондолі могли перебувати 20 пасажирів. Установили три двигуни Mb.IVa потужністю 250 к. с. кожен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили першу тролейбусну лінію

На дирижаблі "Норвегія" під командуванням Руаля Амундсена та Лінкольна Елсуорта в експедиції на Північний полюс брав участь Умберто Нобіле.

10 квітня під командуванням Нобіле дирижабль вилетів із Рима до Екберга. Зробивши додаткові зупинки в Гатчині й Вадсьо, вирушив до Шпіцбергену. Звідти 11 травня дирижабль стартував до Північного полюса й досяг його 12 травня. Екіпаж провів над полюсом 2,5 год., обстежив територію з повітря. Потім дослідники попрямували до Аляски. Там дирижабль розібрали й на транспортному судні доправили в Італію.

9 травня 1962 року відбувся перший політ у США гелікоптера-крана S-64, який створив авіаконструктор українського походження Ігор Сікорський. Це важкий транспортний засіб. Прототипом гелікоптера-крана став дослідний вертоліт Сікорського S-60, що мав поршневі двигуни.

Зараз ви читаєте новину «Унікальний політ над Північним полюсом тривав понад 2 год.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути