середа, 27 травня 2020 12:45

Заснували першу в Україні обсерваторію

Заснували першу в Україні обсерваторію
Миколаївська обсерваторія. Фото: Wikipedia

27 травня 1821 року заснували Миколаївську астрономічну обсерваторію.

Цей заклад став першим в Україні такого типу.

Спершу обсерваторія була морською. Її засновник - адмірал Олексій Самуїлович Грейг, який хотів забезпечити Чорноморський флот часом, картами та навчанням морських офіцерів астрономічних методів орієнтування. Місцем для будівництва обсерваторії він обрав вершину Спаського кургану — найвищий пагорб Миколаєва. Автором проєкту головного будинку був головний архітектор Чорноморського адміралтейства Федір Іванович Вунш.

Пост першого директора обійняв Карл Кнорре, якому тоді ще не було й 20 років. Одночасно з діяльністю з підготовки морських офіцерів він почав займатися науковими астрономічними дослідженнями, відомий в історії астрономії як автор 5-го аркуша зоряної карти Берлінської академії наук, за допомогою якої потім було відкрито малі планети 5 Астрея і 8 Флора. Кнорре пробув на посаді директора обсерваторії 50 років.

З 1912 року морську обсерваторію зробили Миколаївським відділенням Головної астрономічної обсерваторії. 1935 року обсерваторію включили в мережу наукових установ Академії наук СРСР як Миколаївське відділення ГАО.

Лише 1992 року обсерваторія стала самостійним науковим закладом України, а з 2002 року — Науково-дослідним інститутом "Миколаївська астрономічна обсерваторія".

Обсерваторію розташовано в центрі Миколаєва. Її включили до Попереднього списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодь створила організацію

27 травня 1992 року в Харкові відбувся скликаний під тиском РПЦ Архієрейський собор. На ньому відсторонили митрополита Київського і всієї України Філарета з посади предстоятеля Української церкви за те, що оголосив про її автокефалію.

Зараз ви читаєте новину «Заснували першу в Україні обсерваторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути