Ексклюзиви
середа, 20 травня 2020 12:15

Запис у школу 2020: все, що варто знати батькам

Запис у школу 2020: все, що варто знати батькам
Цьогоріч усі батьки без винятку подаватимуть документи онлайн. Фото: LexInform

Через карантин і з метою запобігання епідемії школи мають право приймати документи для зарахування дітей у перший клас через інтернет. Також вони можуть переносити термін прийому заяв залежно від карантину.

Правила прийняття у школу

Через карантин цьогоріч дати, коли школи прийматимуть документи для зарахування дітей у перший клас, будуть різними в кожній області. Усе тому, що їх визначатимуть органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади. Однак цей період не може бути коротшим за один місяць.

"Фактично мінімально можливий термін подання необхідних документів повинен становити з 30 квітня по 31 травня. Через епідеміологічну ситуацію, яка виникла в нашій країні, ми рекомендуємо школам проводити цей процес після карантину, - говорить виконувач обов'язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій. - Якщо карантин продовжать, то й час приймання заяв від батьків, а також терміни, коли оголосять конкурсний відбір, видадуть наказ про зарахування тощо, також подовжать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітні заклади можуть запрацювати з 1 червня

Дистанційний запис до навчального закладу

"Цьогоріч усі батьки без винятку подаватимуть документи онлайн. Це вони можуть зробити на порталі Інформаційної системи управління освітою, - пояснює директор ліцею "Галицький" Львівської міської ради Оксана Цура. - Спершу на сайті їм потрібно обрати заклад, куди хоче вступити дитина. Потім одному з батьків необхідно написати заяву. До неї треба додати скановані документи. Також можуть підійти їхні фотографії. Жодні папери не потребують електронного цифрового підпису. Такі документи навчальні заклади реєструють окремо від інших. Крім цього, біля них вказують електронну адресу як відправника, так і адресата".

Обставини для відмови в зарахуванні

Існують дві причини, щоб дитині відмовили в зарахуванні. Перша: якщо батьки не живуть на території обслуговування школи. Друга: в навчальному закладі обмежена кількість місць. В найпершу чергу зараховують тих дітей, батьки яких працюють у цій школі або там уже навчаються їхні старші брати або сестри.

"Найчастіше малюків зараховують у порядку подання заяв. Якщо на одне навчальне місце претендують двоє або більше дітей, школи мають право провести жеребкування. Однак спосіб зарахування обирають дирекція школи та педагогічний колектив, - пояснює Оксана Цура. - Серед батьків дітей, які хочуть навчатися у школі, визначають лічильну комісію і серед них обирають секретаря. Останній повинен вести протокол таких зборів. Потім кожен по черзі витягує листок, на якому вказується, чи пройшла його дитина, чи ні. На них прямо не пишуть, що малюк зарахований, а використовують фрази "Хай щастить" або "Вам пощастило". У першому випадку: дитина у навчальний заклад не потрапила, у другому: її взяли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам на замітку: як розвинути розумові та творчі здібності малюка

Школу можна обрати не за місцем проживання

Якщо дитина прописана в одному місті, однак живе в іншому, вона має право ходити в школу, розташовану поблизу.

"Якщо батьки винаймають квартиру, тоді їм варто підписати договір із власником помешкання. Саме за копією цього документа малюка й зараховуватимуть до навчального закладу, - додає Оксана Цура. - Якщо дитину не хочуть віддавати в школу за місцем проживання, тоді батьки можуть звернутися в навчальний заклад, який їм подобається. У разі якщо після першої хвилі зарахувань у школі залишаться вільні місця, тоді їхню дитину туди приймуть".

Список необхідних документів

Обов'язковий пакет документів складається із посвідчення особи батька або матері, залежно від того, хто створює заяву. Також копії про місце проживання дитини чи одного з її батьків. Важливо, щоб їхній будинок був на території обслуговування навчального закладу. Свідоцтва про народження дитини та медичної довідки малюка. Оригінал останньої батьки мають право донести в навчальний заклад з 1 травня по 1 вересня. Допомогти розібратися в цьому та інших питаннях може директор школи або його заступник з навчально-виховної роботи. Всю інформацію про дати прийому документів і способи їхнього подання кожна школа оприлюднює на власному сайті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні перенесли початок вступної кампанії

Додаткових конкурсів не буде

Під час цьогорічного зарахування дітей до першого класу школам заборонено проводити конкурси та будь-які інші заходи, які перевірятимуть знання та навички дітей. Пересвідчитися в уміннях малюка можуть лише приватні заклади освіти або спеціалізовані заклади системи культури та спорту.

"Згідно із Законом "Про повну загальну середню освіту", те, яким чином відбуватиметься навчання і якою буде його структура, зокрема і під час карантину, у кожній школі визначатиме педагогічна рада закладу", - додає Любомира Мандзій.

Мінімально можливий термін подання необхідних документів для зарахування в 10-11 класи цьогоріч повинен становити з 15 травня по 15 червня. У зв'язку з можливим подовженням тривалості освітнього процесу відповідний термін можуть змінювати.

Зараз ви читаєте новину «Запис у школу 2020: все, що варто знати батькам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути