вівторок, 11 вересня 2018 11:16

З чого починати вчити дітей правилам безпеки

З чого починати вчити дітей правилам безпеки
Не порушуйте особисті кордони дітей. Фото: club.foto

Приблизно з 3 років потрібно починати вчити дітей правилам безпеки, радить секс-педагог Юлія Ярмоленко.

Фахівець дає батькам 5 порад.

1. Стукайте до кімнати, де перебуває дитина

По-перше, це вчить дитину стукати до кімнати батьків і до інших людей. По-друге, оберігаєте себе від незручних сцен (мастурбації, ігр у доктора). По-третє, показуєте, що поважаєте малюка як особистість.

2. Не порушуйте особисті кордони своєї дитини

Не змушуйте дитину обіймати або цілувати когось, якщо вона не хоче. Запитуйте у малюка дозвіл перед тілесним контактом. До прикладу, можна тебе обійняти чи поцілувати. Це вчить дітей запитувати дозвіл в інших перед будь-якою взаємодією.

3. Вивчайте правила трусиків або нижньої білизни з 2-3 років

Це важливі 5 правил про інтимні зони, безпечні та небезпечні дотики, "хороші" та "погані" секрети. До цих правил слід повертатися кожні півроку.

4. Навчіть дитину правильним назвами статевих органів

Це важливо з кількох причин. По-перше, ви показуєте, що ця тема не під забороною. По-друге, дитина зможе попросити допомогу - у випадку сверблячки, болю, неприємних відчуттів в області геніталій або у випадку домагання чи насильства. Також таким чином ви нормалізуете питання фізіології та сексуальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пояснити дитині, що таке секс

5. Не допускайте нормалізації насильства

Якщо в сім'ї порушують кордони один одного, конфлікти вирішують агресією, скандалами, дитина вестиме себе так самою. Нормалізація насильства призводить до того, що діти засвоюють із дитинства: "Це нормально, коли сильний б'є слабкого", "Вирішувати проблему можна і потрібно кулаками". У дорослому житті такі діти часто стають або жертвами, або насильниками.

Одна з найскладніших ситуацій для батьків, коли дитина у віці 3-6 років запитає, звідки беруться діти. Як вийти із незручної ситуації, розуміє не кожний дорослий. Батькам не потрібно лякатися у таких випадках. Спеціаліст радить не переводити розмову на іншу тему. Варто зібратися з думками й поговорити з дитиною.

Зараз ви читаєте новину «З чого починати вчити дітей правилам безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути