четвер, 03 грудня 2020 13:54

Вперше надіслали SMS-повідомлення

Вперше надіслали SMS-повідомлення
У Великій Британії інженер Ніл Папворт надіслав перше в світі SMS-повідомлення Фото: 2000.ua

3 грудня 1992 року у Великій Британії інженер-випробовувач Ніл Папворт з компанії Sema надіслав з комп'ютера перше у світі SMS-повідомлення. Його отримав на телефон директор компанії Vodafone Річард Джарвіс.

Ніл Папворт з компанії Sema (нині — Mavenir Systems) відправив з комп'ютера повідомлення "Happy Christmas" ("Щасливого Різдва") директору компанії Vodafone Річарду Джарвісу. Він отримав його на телефон Orbitel 901 у своєму лондонському офісі.

Orbitel 901 — перший телефон, сертифікований під GSM-стандарт. Через 9 днів фінська компанія Nokia анонсувала вихід телефону Nokia 1011, першого масового телефону здатного відправляти й отримувати SMS.

Першу комерційну мережу сервісу коротких повідомлень у 1993 році розгорнула шведська компанія Telia (нині — TeliaSonera). Однак сервіс існував у формі інформування абонентів службовими сповіщеннями.

Згодом доволі незручну систему набору повідомлення шляхом кількоразового натискання кнопок для вибору відповідного знаку доповнили технологією Т9. Її запатентували в США. Інтелектуальна технологія використовувала словник і дозволяла підбирати найвживаніші слова за допомогою натискання однієї клавіші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Twitter видалятиме повідомлення з образами щодо раси і нації

У 1997 році компанія Nokia випустила перший смартфон — 9000i Communicator. Телефон отримав кольоровий екран, традиційну для комп'ютерів QWERTY-клавіатуру, інтернет-браузер. Смартфон міг обробляти зображення, відправляти й отримувати електронну пошту.

Можливості смартфонів змінились у 2007 році з виходом iPhone компанії Apple. Компанія сумістила в розробці можливості телефона, плеєра й інтернет-планшета. iPhone отримав сенсорний екран і віртуальну клавіатуру з автоматичною перевіркою правопису та корекцію.

У 1995 році користувач надсилав у середньому 50 SMS-повідомлень на рік. Станом на початок 2017 року в світі надсилають 23 млрд SMS-повідомлень в день, це майже 16 млн у хвилину.

Зараз ви читаєте новину «Вперше надіслали SMS-повідомлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути