Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2017 10:29

Вияснили, чим відрізняється чоловіча і жіноча дружба

Вияснили, чим відрізняється чоловіча і жіноча дружба
Фото: superova.com

Чоловіки та жінки підтримують дружні стосунки різними способами. До такого висновку прийшли британські науковці з Оксфордського університету.

Вчені залучили до дослідження 30 учнів старших класів. Вони склали список своїх друзів та розповіли, наскільки між ними тісний зв'язок. Про це інформує Іnvaders.

Через чотири місяці учні закінчили школу. Через 9 і 18 місяців випускників знову залучили до експерименту і попросили відповісти на такі ж питання.

Науковці виявили, жінкам для збереження відносин на відстані достатньо спілкування по телефону. Чоловіки надавали перевагу живому спілкуванню. Щоб залишатися друзями їм необхідно проводити час разом.

За словами керівника дослідження Робіна Данбара, на дружбу серйозно впливають гендерні відмінності. "Можливо, саме тому у жінок зв'язок між подругами більш тісний. Вони так болісно реагують на його розрив. На відміну від жінок, чоловіки дивляться на дружбу простіше. У них є своя компанія, у якій найчастіше чотири людини. Якщо чоловік віддаляється від друзів, то, як то кажуть з очей геть – і з серця геть. Він просто знайде собі нових приятелів",– каже Данбар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які якості необхідні для ідеальної дружби - психологи

Американські вчені з Каліфорнійського університету прийшли до висновку, що механізм зародження жіночої дружби принципово відрізняється від чоловічого аналога. Науковці вважають, що y давнину жінки в хвилини небезпеки не могли наслідувати приклад чоловіків і вибирати між боєм і втечею. Про це пише kp.ru.

Вони з'ясували, що жіночий організм у відповідь на стрес виробляє окситоцин. Це – гормон любові. Він диктує тактику поведінки, яку можна назвати "турбота і дружелюбність". Окситоцин спонукає жінку піклуватися про потомство і спілкуватися з іншими жінками. Справа в тому, що в групі шанси уникнути загрози вище, ніж поодинці. Древній механізм виживання і сьогодні змушує жінок вибудовувати навколо себе мережу дружнього оточення подруг. Вони завжди допоможуть у важку хвилину.

Шведські вчені пояснили дружбу собак з людьми наявністю у чотириногих особливих генів.Тварини, схильні до спілкування з людиною, мають дві геномні області, що містять щонайменше п'ять генів, пов'язаних з ручною поведінкою. Вчені відзначили, що чотири з них споріднені людським генам, мутації в яких збільшують ризик розвитку соціальних розладів, наприклад, аутизму.

Зараз ви читаєте новину «Вияснили, чим відрізняється чоловіча і жіноча дружба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути