середа, 30 серпня 2017 15:50

У носорогів знайшли незвичайні ребра

У носорогів знайшли незвичайні ребра
Шерстисті носороги вимерли 8-14 тис. років тому. Фото: provce.ck.ua

Учені знайшли у шерстистих носорогів, які вимерли 8-14 тис. років тому, шийні ребра. Вони вказують на те, що тварини живуть у несприятливому для вагітності середовищі.

Науковці дослідили рештки, які знайшли на дні Північного моря і дельтах річок в Нідерландах. Там існувала одна з останніх популяцій, пише peerj.com

Шийне ребро - це невелике фіброзне утворення, розташоване у одного з шийних хребців. У сучасних тварин воно зустрічається рідко. Самі по собі шийні ребра нешкідливі. Проте говорять про близькоспоріднене схрещування і несприятливі умови довкілля під час вагітності носорогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через пестициди мавпи стають мутантами - вчені

Це відкриття вчені планують використати у спостереженнях за сучасними популяціями носорогів. Адже вразливий стан, через який у шерстистих носорогів з'являлися шийні ребра, міг сприяти їхньому вимиранню. Науковці переконані: відсутність у сучасних носорогів шийних ребер не говорить про те, що вони - здорові. Останні 20 років їхня популяція швидко скорочується. Деякі види знаходяться на межі вимирання.

Великий носоріг атакував екологів у національному парку Читван у Непалі. Він належить до рідкісного виду – індійських носорогів. Ці тварини майже зникли на початку минулого століття. До 2015-го популяцію вдалося відновити до 3,5 тис. Нещодавно захисники природи вирішили збільшити їхню кількість у Непалі. Хочуть випустити в дику природу чотирьох самок. Шукали інших представників цього виду в національному парку Читван. Їхали верхи на слонах. Пошуки тривали чотири години – коли з хащі на людей вилетів агресивний індійський носоріг.

Зараз ви читаєте новину «У носорогів знайшли незвичайні ребра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути