Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2021 14:51

Швидкість вражає: почав переміщатися льодовик

У національному парку Деналі, що розташований у штаті Аляска, почав рухатися льодовик. Швидкість виявилася в 50−100 разів вища від звичайної.

Пілот, який пролітав над парком Деналі, виявив незвичайний рельєф навколо льодовика Малдроу і сфотографував нерівний ландшафт. Використовуючи підказку пілота, Служба національних парків підтвердила, що льодовик переживає льодовиковий сплеск, повідомляє НВ.

Автор: Chris Palm
  Швидкість вражає: почав переміщатися льодовик
Швидкість вражає: почав переміщатися льодовик

"Льодовикові сплески — дійсно дивні явища. Це ті речі, які захоплювали гляціологів протягом десятиліть", — сказав Джонні Кінгслейк, доцент кафедри екологічних наук Колумбійського університету

Деякі льодовики, які згруповані в певних географічних областях, таких як Аляска і частини Тибету, відчувають циклічні періоди, коли вони рухаються набагато швидше. Ці періоди відомі як сьорджи, в загальних рисах визначають як період, коли льодовик набирає швидкість, яка в 10 разів перевищує його звичайну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені перетворили павутиння на музику

"Усе це тече повільно, а потім раптово прискорюється. Це може призвести до витончення льодовика на великих висотах. Згодом лід сповзає на нижчі висоти", — пояснив Кінгслейк.

Востаннє, коли льодовик Малдроу рухався в 1950-х, він перемістився на 4 милі за декілька місяців. Служба національних парків попередила, що льодовик Малдроу, який слугує маршрутом для альпіністів на Деналі, більше не може бути прохідним для майже 1000 осіб. Цьогоріч вони підписалися на сходження на Деналі.

Експерти заявили, що цей конкретний нагон на льодовику Малдроу, ймовірно, не пов'язаний зі зміною клімату. Геологічні дані свідчать про те, що в минулому на льодовику Малдроу виявляли сьордж приблизно кожні 50 років.

Нещодавні дослідження засвідчили, що тала вода могла зіграти роль у створенні льодовикових хвиль в деяких областях. 2002-го льодовик в Росії подолав 17,7 км за 6 хв., досягнувши швидкості 241,4 км/год, коли він врізався в село і забрав життя 100 осіб. Ця подія була новим типом поведінки льодовика й отримала назву "потік льодовикового сміття".

2016 року 2 льодовики в Тибеті проявили схожі ознаки, але потім обрушилися. Пізніше вчені частково зв'язали тибетський колапс зі зміною клімату.

Національному управлінню США з аеронавтики й дослідження космосу - NASA - вдалося зробити світлину синіх піщаних дюн на Марсі. Їх виявили в північному районі планети. На відповідній території температура може опускатися до -100°C. Піщані дюни на Марсі охоплюють територію розміром з американський штат Техас, приблизно 695 662 кв. км. На світлині можна побачити територію завширшки 30,6 км.

Зараз ви читаєте новину «Швидкість вражає: почав переміщатися льодовик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути