Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 08:52

"Стів, ти поляк? Ні, я - українець" — Возняк святкує 70-річчя

"Стів, ти поляк? Ні, я - українець" — Возняк святкує 70-річчя
Стіву Возняку виповнюється 70 років. Фото: РБК Україна

Співзасновник компанії Apple та конструктор першого персонального комп'ютера Стів Возняк народився 11 серпня 1950 року в Каліфорнії. Його батьки родом із США, проте прадідусь був емігрантом. Ймовірно, він переїхав в Америку з Буковини, а можливо з території Польщі. Про українське коріння на конференції в Києві Стів Возняк сказав так:
"Багато хто в мене запитує: Стів, ти поляк? Бо моє прізвище Возняк. Я відповідаю: Ні, я - українець. Я завжди знав, що моє прізвище – українське. Все своє життя я хотів приїхати до України. Я деякою мірою бажав би бути українцем. Ці люди здаються найбільш подібними до американців, як я сам, з усіх інших європейців"
Возняк захоплювався електронікою з дитинства. В шкільні роки він змайстрував калькулятор, який переміг в конкурсі від телеканала BBC. В 1975 році разом із Стівом Джобсом та Джоном Дрейпером створюють пристрої для фрікінгу ( зламування телефонних автоматів, щоб отримати безкоштовні дзвінки). Є версія, що за допомогою такого апарату він додзвонився у Ватикан, щоб поговорити з Папою Римським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ті божевільні, які вважають, що можуть змінити світ, врешті його і змінюють": 42 роки тому з'явилась компанія Apple


Робота інженером в компанії, де був лише один величезний комп'ютер на 80 працівників, наштовхнула його на створення компактного пристрою. Возняк хотів сконструювати такий комп'ютер, який можна було б поставити на стіл вдома. В гаражі батька Джобса вони розробляють першу модель. Далі продають 25 штук місцевому власнику магазину електроніки. А в 1976 році Джобс переконує Возняка, що на цьому можна чимало заробити. Вони реєструють компанію Apple Computer, яка через 4 роки приносить перші мільйони. А вже в 1992 році дохід компанії за рік склав $7 млрд. Але з 1985 року Возняк залишає керівну посаду в Apple і стає консультантом та власником пакетом акцій. В подальшому працює над громадською діяльністю та благодійністю. Був одружений тричі, має трьох дітей. Зараз проживає в Каліфорнії разом із останньою дружиною Дженет Хілл.

Возняк та Джобс почали шукати інвестиції для подальшої розробки проекту. Початковий капітал складав близько 1300$. Для цього Джобс продав власну машину Volkswagen.

Зараз ви читаєте новину «"Стів, ти поляк? Ні, я - українець" — Возняк святкує 70-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути