До кінця року в американських ресторанах може з'явитися штучне м'ясо з пташиного пір'я.
Синтезоване м'ясо з клітин курки – винахід компанії Just з американського Сан-Франциско. На відміну від вегетаріанського замінника з нуту або сої, це справжнє м'ясо, просто вирощене в лабораторії. Клітини беруть з пір'я курей, яких вирощують на фермі неподалік від лабораторії. Їх вирощують в біореакторі на спеціальній матриці, яка формує потрібну текстуру. Цей процес триває дві доби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці виростили в біореакторі штучне м'ясо
Штучне м'ясо не є генетично модифікованим і при його виготовленні не використовують антибіотики.
Just не перші і не єдині, хто вирощує штучне м'ясо, але його вартість, як і раніше залишається досить високою. Якщо ціну на такий продукт вдасться знизити, це допоможе вирішити ряд найважливіших проблем, таких як нестача їжі на тлі зростання населення Землі і забруднення навколишнього середовища за допомогою тваринництва.
Аналітики GlobalData вважають, що до 2021 року штучне м'ясо з'явиться в магазинах. Провідну роль в цьому повинні зіграти стартапи Impossible Foods, Memphis Meat, Beyond Meat і Hampton Creek. Кріс Лоу, споживчий аналітик GlobalData, стверджує, що успіх подібних технологій пов'язаний з групою інвесторів. Серед них - Білл Гейтс, Річард Бренсон і продовольча компанія Cargill. Тому ймовірно, що в найближчі 25 років близько 20% світового ринку м'яса становитиме новий продукт.
Коментарі