понеділок, 11 лютого 2019 16:45

Повідомили, що до кінця століття можуть зникнути комахи

Комахи можуть вимерти протягом століття.

Вчені з університету Сіднея виявили, що щороку на 2,5% зменшується кількість комах. Результати дослідження опублікували у науковому журналі Biological Conservation, пише dailymail.

Науковці провели глобальне дослідження. Виявилося, що 41% всіх видів комах виснажується. Їхня загибель викличе "катастрофічний колапс" в екосистемах планети. Адже вони відіграють важливу роль у запиленні рослин і квітів, а також слугують їжею для інших істот.

Комахи — найбільш різноманітні і численні тварини на Землі. Їх кількість у 17 разів вища, ніж людей. Швидкість, з якою вимирають комахи, у 8 разів вище, ніж у ссавців, птахів і рептилій.

Автор: dailymail.co.uk
 

За останні 10 років на 53% скоротилася кількість усіх видів метеликів. 46% бджіл перебувають у занепаді. На 37% зменшилася кількість бабок і на 49% жуків.

Основна причина такого скорочення - сільське господарство. Серед інших - зміна клімату, урбанізація, втрата місць проживання, різні хвороби і використання хімічних пестицидів.

"Якщо не можна зупинити втрати видів комах, це матиме катастрофічні наслідки для обох планет, екосистеми і для виживання людства. Через десять років у вас буде на чверть менше комах, через 50 років залишиться тільки половина, а через 100 років - зовсім не стане", - каже один з авторів дослідження, доктор з австралійського Університету Сіднея Франциско Санчес-Байо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 історичних місць, які зникнуть зі зміною клімату

Щоб зупинити негативну тенденцію, потрібно змінити способи виробництва і промисловості.

"Зменшення чисельності комах є ще однією ознакою того, що наша планета перебуває в кризі. Нам потрібні термінові дії в глобальному масштабі для захисту природи", - каже Марк Райт, директор з науки у Всесвітньому фонді дикої природи.

Популяції понад 4 тис. видів ссавців, птахів, риб, рептилій та амфібій різко скоротилися у період між 1970 і 2014 роками. Причини полягають у зростанні забруднення довкілля, знищенні лісів, кліматичних змінах та інших явищах, викликаних людиною.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, що до кінця століття можуть зникнути комахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути