вівторок, 11 грудня 2018 11:18

Повідомили, чому зупинять адронний коллайдер

Повідомили, чому зупинять адронний коллайдер
Адронний коллайдер запустили 2008-го. Фото: 3DNews

Адронний коллайдер зупинять. Він не працюватиме наступні 2 роки.

В апараті замінять частини прискорювачів для проведення нових експериментів, пише "Новое время".

Операцію назвали "Тривале відключення 2". Під час технічного оновлення замінять нагнітач. Він подає частки до прискорювача. Також удосконалять прискорювачі, детектори зіткнень та електричне обладнання.

Після оновлення і запуску коллайдер матиме більшу світлосилу. Завдяки цьому у 5-7 разів збільшиться частота зіткнень. Уновому колайдері буде легше помічати будь-яку аномальну поведінку частинок.

Оскільки апарат зможе розганяти великі пучки частинок із більш високою швидкістю, фізики ефективніше зможуть спостерігати за субатомною структурою матерії.

Науковці сподіваються, що після оновлення коллайдер зможе зафіксувати так звану "суперсиметрію". Це наявність парних частки, які дадуть відповідь на головні питання сучасної фізики, зокрема існування темної матерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені планують створити чорну діру

Працівники CERN під час технічної паузи не залишаться без роботи. З моменту запуску коллайдера 2008-го накопичилося чимало даних, які варто розшифрувати науковцям.

Великий адронний коллайдер - найбільший прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках. Він призначений для розгону протонів і важких іонів. Його побудувала Європейська рада ядерних досліджень. Кожну зиму коллайдер вимикають для технічного обслуговування, оновлення систем прискорювача і детекторів.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, чому зупинять адронний коллайдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути