Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2018 18:24

Не потрібно "обманювати систему" - українець зі Стенфорду дав поради щодо вступу

Не потрібно "обманювати систему" - українець зі Стенфорду дав поради щодо вступу
Іван Примаченко - українець, який вступив до Cтефорду на стипендіальну програму The Ukrainian Emerging Leaders Program. Фото: Facebook

Українець Іван Примаченко вступив до каліфорнійського університету Стенфорд в США на стипендіальну програму The Ukrainian Emerging Leaders Program. У конкурсі брали участь 223 чоловіка.

The Ukrainian Emerging Leaders Program з'явилася завдяки ідеї стипендіатів програми JSK Fellowship Олександра і Катерини Акименко. Вони самі вчилися в Стенфорді і відзначили, що у вузі досить мало співвітчизників - захотіли змінити ситуацію, передає AIN.UA.

Ключовими для участі в програмі є вік - не менше 28 років, українське громадянство і план повернутися в Україну після навчання, робочий англійська та досягнення в своїй галузі. Студентам надають стипендію - $ 70 тис.

Примаченко розповів чому обрав Стенфорд, процедуру вступу і дав поради бажаючим туди поступити.

Чому Стенфорд?

Стенфорд здавався найкращим варіантом, оскільки саме там проводять багато досліджень про інновації в освіті і він частина екосистеми, де працюють компанії, які впроваджують інновації в цю галузь. В обраної програми два очевидних плюси: вільний графік навчання і вона не вимагає проходження стандартних іспитів - до них довелося б готуватися мінімум півроку. Також, студентам надають стипендію, яка повністю покриває витрати на життя в Каліфорнії.

"До підготовки підходив докладно. Спробував тренувальне вступ, знаючи, що не пройду - на момент старту програми було 27 років. Дійшов до фінальної співбесіди, але не влучив у студенти через вік. У 2018 році спробував ще раз. Було складно, бо на одне місце претендувало 223 українця", - каже Іван.

Процедура вступу

Минулорічна процедура вступу була іншою. Цього року сформували три етапи:

Перший - спочатку потрібно було вислати своє CV на одну-дві сторінки, де описати, хто ви, чим займаєтеся, написати про свої основні досягнення.

Другий етап - подача повної заявки. Для цього до СV потрібно додати опис свого проекту, причому дуже короткий, розповісти, для чого вам Стенфорд і чим конкретно ви збираєтеся там зайнятися. Іван вибрав метою дослідження освіти майбутнього: як буде виглядати освітня система і як все це втілити в Україні. Другий документ - презентаційне відео до 4 хвилин.

Третій етап - це співбесіда. Воно в цьому році проходило в два етапи - онлайн-співбесіду з координатором програми і співбесіду on site. Івану пощастило потрапити на особисту співбесіду до директора програми Френсіса Фукуями. На співбесіді також була заступник директора Саріна Бегес і засновники програми Олександр і Катерина Акименко.

"Можу розповісти загальну логіку своїх відповідей. Я говорив про те, що в своїй галузі з мінімумом ресурсів в Україні зміг зробити значний проект, а отримавши доступ до Стенфордському ресурсу, зможу зробити набагато більше", - каже Іван.

Поради

Для тих, хто замислюється над вступом в Гарвард або Стенфорд, Іван дає кілька порад:

1. Потрібно ретельно проаналізувати, який вуз принесе вам найбільше користі. Не можна йти в умовний Гарвард просто тому, що це престижно. Дуже часта ситуація - коли у вашому напрямку є куди кращі програми в куди менш розкручених вузах.

2. Приділити підготовці до вступу час. Мінімум - рік. Я почав з того, що в гуглі, шукав сайти по цій темі, людей, які навчалися за кордоном, людей, які зможуть поділитися з вами особистими досвідом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як стала поліцейською у США

3. Пройти онлайн-курси. Можна пошукати курс на Coursera від університету Пенсільванії. Є курс на Prometheus, його готували як раз в Ukraine Global Scholars, ми постаралися зібрати там максимум практичних знань на цю тему.

4. Для вступу в топовий вуз потрібно в мотиваційному листі розповісти масштабну історію: хто ви, чого і чому хочете. Не потрібно думати, як "обдурити систему", писати те, що хотіли б побачити в приймальні комісії. Потрібно, щоб це насправді була ваша життєва мета.

5. Індивідуальна стратегія підготовки. Є принципи, які працюють для всіх, хто вступає в західні вузи, але дуже важливо підходити максимально персоналізоване до своєї біографії, відштовхуватися від сильних сторін.

Український студент переміг в освітній стипендіальній програмі CIG R&D LAB. Програму проводив Chernovetskyi Investment Group та Одеський національний політехнічний університет. Переможець отримав півмільйона гривень для подальшого розвитку проекту. Переможець - студент Одеської Політехніки Михайло Хімченко. Розробив проект разом зі своїм батьком Юрієм і викладачем університету Ігорем Бліновим. Презентували проект "Інверторний стабілізатор напруги". Розробка вирішує проблему перепадів електричної напруги та нестабільного електроживлення. Над проектом працювали 10 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Не потрібно "обманювати систему" - українець зі Стенфорду дав поради щодо вступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути