Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2020 15:58

Науковці Західного регіону підтримали Анатолія Загороднього на виборах президента Академії наук

  Анатолій Загородній - віце-президент НАН, директор і завідувач відділом теорії і моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики
Анатолій Загородній - віце-президент НАН, директор і завідувач відділом теорії і моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики

Науковці Західного наукового центру НАН України і МОН України підтримали кандидатуру академіка Анатолія Загороднього на посаду президента НАН України.

Про це йшлося на онлайн-зустрічі в рамках передвиборчої кампанії кандидатів на посаду очільника Академії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Патонівщина" зруйнувала науку. В мертві міхи нема сенсу вливати кошти

Західний науковий центр НАН України і МОН України об'єднує науковців з 22 установ Національної академії наук України, понад 80 закладів вищої освіти різних форм власності, понад 50 галузевих науково-дослідних та дослідно-конструкторських установ.

В онлайн-зустрічі взяли участь близько 60 науковців. Голова Західного наукового центру академік Зіновій Назарчук зазначив, що знає Анатолія Загороднього як відомого вченого та вмілого організатора науки. Назарчук відмітив і принципову позицію колеги щодо реформи Академії і головних завдань, які необхідно виконати для успішної її реалізації. Зокрема, це стосується залучення наукової молоді, соціальної підтримки талановитих учених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жулинський підтримав Загороднього на посаду президента Академії наук

На підтримку Анатолія Загороднього висловився і академік Ігор Мриглод. Вважає академіка Загороднього талановитим вченим, відомим і в Україні, і далеко за її межами, а також – як людину, яка має значний досвід науково-організаційної роботи.

Почесний директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України академік Ігор Юхновський відзначив, що Анатолій Загородній з колегами належить до великої групи вітчизняних і світових вчених, які займаються теорією плазми.

"Я глибоко переконаний, що ця людина – розумна, справедлива і добра. І це якраз те, що потрібно для успішного керування великим колективом Національної академії наук України", - підкреслив він.

Борис Патон очолював Академію наук з 1962 року. Останнім часом через похилий вік - академік помер у серпні 2020 року, йому був 101 рік - виконував обов'язки керівника його колега Володимир Горбулін. За статутом Академії, чергові вибори глави були заплановані на березень 2020 року, через пандемію коронавірусу перенесені на невизначений термін.

Президента НАН обирають на загальних зборах раз на п'ять років шляхом таємного голосування. Участь у ньому беруть академіки, члени-кореспонденти НАН та інші науковці, яких загалом понад 700. Приблизною датою зібрання називають кінець вересня - початок жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Науковці Західного регіону підтримали Анатолія Загороднього на виборах президента Академії наук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути