Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 15:35

Надлишки фруктів використовуватимуть для видобутку електроенергії

Надлишки фруктів використовуватимуть для видобутку електроенергії
Надлишки фруктів використовуватимуть для видобутку електроенергії фото: liebherr.com

В іспанському місті Севілья запустили незвичайний проєкт — електроенергію, яка живитиме водопровідну станцію та будинки, добуватимуть з апельсинів.

У всьому регіоні налічується близько 15 тис. т помаранчів, але іспанці їх практично не їдять. Велика частина фруктів з довколишніх регіонів експортують до Великої Британії, інформує The Guardian.

Часто надлишки апельсинів опиняються на дорогах, по них ходять люди та їздять машини. Вулиці стають липкими від соку, через що містом літає величезна кількість мух. Буває навіть таке, що цитрусові падають людям на голови. Близько 200 людей займаються тим, що чистять місто від надлишків фруктів.

"Цей проєкт допоможе нам досягти наших цілей зі скорочення викидів, самозабезпеченості енергією і циркулярної економіки", — впевнений мер Севільї Хуан Еспадас Сехас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікального м'якого робота - витримує тиск на дні Маріанської впадини

При бродінні апельсинів виділяється метан — саме це і стало основою для ідеї муніципальної компанії Emasesa. Захоплений при бродінні фруктів газ використовуватимуть для роботи генераторів системи водопостачання. При відносно невеликих інвестиціях у розмірі €250 тис. — місто отримує велику кількість чистої енергії та повністю позбавляється від надлишків фруктів.

"У соку є фруктоза, що складається з коротких вуглецевих ланцюгів. Їх енергетичні характеристики в процесі ферментації високі. Річ не тільки в економії грошей. Апельсини — проблема для міста, і ми виробляємо додану вартість з відходів", — пояснює Беніньо Лопес, глава екологічного департаменту Emasesa.

Надлишки електроенергії спрямують в загальну мережу. Фруктів настільки багато, що потенційно вони зможуть живити 73 тис. будинків.

Європейські вчені та IT-фахівці зі Швейцарської вищої технічної школи Цюриха хочуть створити цифровий двійник Землі. Це необхідно для того, щоб змоделювати кліматичні системи планети в майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Надлишки фруктів використовуватимуть для видобутку електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути