середа, 10 листопада 2021 10:01

Цифри вражають: порахували кількість відходів, які з'явилися через пандемію

Станом на кінець серпня поточного року кількість сміття у світі через Covid-пандемію збільшилася до 8,4 млн т. Пандемія призвела до збільшення попиту на одноразові пластмаси, що посилює тиск на неконтрольовану глобальну проблему пластикових відходів.

Більшість відходів пов'язані з коронавірусними госпіталями, йдеться в дослідженні на сайті наукового журналу Proceedings of the National Academy of Sciences. На Covid-лікарні припадає понад 87% усіх відходів.

"Ідеться про маски, рукавички, тест-системи для визначення коронавірусу та їхні упаковки. До забруднення довкілля також призвели одноразові упаковки товарів. Попит на них підвищився із популярністю онлайн-покупок під час пандемії", - ідеться в повідомленні.

Автор: pnas.org
  25% відходів, пов'язаних із пандемією, припадають на Північну та Південну Америку
25% відходів, пов'язаних із пандемією, припадають на Північну та Південну Америку

Вчені з'ясували, що 25% відходів, пов'язаних із пандемією, припадають на Північну й Південну Америку, 46% - на Азію, 24% - на Європу. 25 тис. т пластику потрапить у світовий океан, а майже 71% додаткових відходів, що скидають в океан, потраплять на пляжі до кінця 2021 року. Лише впродовж 2020-го до нього потрапило щонайменше 1,56 млн медичних масок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили повністю зроблений із пластику музей

Забруднення планети пластиком - одне з найбільших викликів для екології. Згідно зі звітом проєкту The Pew Charitable Trusts, до 2040-го у світовий океан щороку потраплятиме 29 млн т пластику, що дорівнює 50 кг на 1 м берегової лінії на планеті.

Науковці створили суперфермент, який розкладає пластик ушестеро швидше, ніж досі було можливо. Винахід може пришвидшити перероблення пластикових відходів. Нові ферменти виготовляють бактерії, які харчуються пластиком.

Зараз ви читаєте новину «Цифри вражають: порахували кількість відходів, які з'явилися через пандемію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути