четвер, 01 листопада 2018 18:09

Що відкрив один з найбільших телескопів у світі

55 років тому відкрили обсерваторію Аресібо на острові Пуерто-Ріко в Карибському морі з найбільшим на той час радіотлескопом.

Зараз найбільшим у світі вважають радіотелескоп FAST на південному заході Китаю в провінції Гуйчжоу.

  Розмістили її на острові Пуерто-Ріко в Карибському морі. Фото: Вікіпедія
Розмістили її на острові Пуерто-Ріко в Карибському морі. Фото: Вікіпедія

Gazeta.ua підготувала добірку відкриттів, зроблених в обсерваторії Аресібо.

1. 7 квітня 1964 року британці Гордон Петтенгілл і Ральф Дайс з'ясували, що сидеричний період обертання Меркурія 59 днів, а не 88.

2. Відкрили вимір періодичності пульсара в Крабовидної туманності - 33 мс, і аналогічні вимірювання для подібних об'єктів у 1968 році. Вони дозволили підтвердити існування нейтронних зірок.

3. Американські дослідники Рассел Халс і Джозеф Тейлор виявили перший подвійний пульсар у 1974 році. За це їх нагородили Нобелівською премією з фізики в 1993 року.

4. У 1990 році поляк Олександр Вольщан виявив пульсар PSR 1257 +12, у якого, при подальшому його вивченні, були відкриті перші планети за межами Сонячної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був першим у світі - відкрили найбільший радіотелескоп

5. У 1994 році в приполярних областях Меркурія виявили поверхні, подібні за радіовідображаючими властивостями з водяним льодом.

6. У 2003 році вперше зафіксували Ефект Ярковського групою американський вчених. Це поява слабкого реактивного імпульсу за рахунок теплового випромінювання від нагрівання вдень і остигання поверхні астероїда вночі, що надає йому додаткове прискорення.

7. У 2004 році за допомогою телескопу відкрили "пульсар" PSR J1906 + 0746, радіопучок якого зник в 2010 році з поля зору земних телескопів внаслідок геодезичної прецесії.

У NASA відкрили нові сузір'я. Вони відрізняються від звичайних тим, що їх можна побачити тільки за допомогою спеціальної техніки. Колектив NASA побудував карту сузір'їв рентгенівського зоряного неба. Вирішили так відзначити десяту річницю космічного гамма-телескопа Fermi.

Зараз ви читаєте новину «Що відкрив один з найбільших телескопів у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути