середа, 17 червня 2020 13:21

Чотирилапого робота Spot запустили в серійне виробництво

Чотирилапого робота Spot запустили в серійне виробництво
Чотирилапого робота Spot випускають у серійне виробництво. Фото: TechCrunch

Придбати чотирилапого робота Spot, якого називають роботом-собакою, відтепер може будь-яка американська компанія.

Про це розробник Boston Dynamics оголосив у вівторок 16 червня, повідомляє TechCrunch.

"Для випуску свого першого комерційного продукту Boston Dynamics знадобилося чверть століття. Тож можна пробачити компанію за те, що вона взяла декілька додаткових місяців, щоб зробити цей продукт ще більш широкодоступним. Через дев'ять місяців після виходу продукту в обмежених кількостях за її програмою раннього доступу, жовто-чорний чотириногий тепер доступний за бажання будь-якому бізнесу", - йдеться в повідомленні.

За даними компанії, в рамках цієї пілотної програми для підприємств та дослідницьких установ були доступні близько 150 роботів, які добре себе зарекомендували в різних сферах. Їх використовували на будівельних майданчиках, для нагадування про соціальну дистанцію в сінгапурському парку.

Чотирилапий робот вийшов на ринок із ціною $74,5 тис. Однією з головних проблем при комерціалізації продукту став пошук переконливих аргументів, які б виправдовували використання такого дорогого обладнання.

Ніхто не задається питанням, наскільки вражаючими є роботи Boston Dynamics, але було багато сумнівів, чи не занадто вони складні, щоб їх можна було використовувати для виконання чорних завдань. Поряд з цінними випробуваннями в реальних умовах пілотна програма допомогла підприємствам знайти декілька важливих варіантів використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки Covid-19: у ресторані офіціантам допомагають роботи

Наприклад, будівельна фірма Pomerleau зекономила близько 20 год. на будівельних роботах у Квебеку на площі 500 тис. квадратних футів за рахунок автоматичної зйомки майже 5000 зображень щотижня, яку проводив робот Spot.

Також заявили про підвищення ефективності збору даних та безпеки при будівництві головного терміналу міжнародного аеропорту Денвера в Гензелі Фелпсі та автоматизації зйомки лазерним скануванням та 360-градусними зображеннями для зменшення ризику повернення та затримки проекту.

Робота використовували для зменшення ризику для людей при потенційно небезпечних роботах з виявлення аномалій для норвезької нафтовидобувної компанії AkerBP.

Автономну навігацію у важкодоступних підземних місцях тестувала команда лабораторії реактивного руху NASA CoSTAR. Чотирилапий Spot показав хороші результати та здобув перемогу в конкурсі інновацій DARPA.

Раніше розробники повідомляли, що Spot добре зарекомендував себе у галузі сільського господарства. Робот може пасти овець, стежити за станом рослин, збирати врожай, розробляти карту місцевості, складати маршрути і долати перешкоди. А за всіма його діями можна стежити з будь-якої точки світу за допомогою веб-інтерфейсу Rocos.

Від вівторка придбати комплект розробника Spot Explorer можуть американські компанії, причому не більше 2 роботів для кожного клієнта. У комплект входять сам робот, акумулятори, зарядник, клієнтські пакети Python для Spot API і кейс для зберігання.

Доставити чотириногого робота Spot компанія Boston Dynamics зобов'язується через 6-8 тижнів після замовлення.

Поліція штату Массачусетс стала першим правоохоронним органом США, який використовував у своїй роботі чотириногого робота Spot наприкінці 2019 року. Це пристрій компанія Boston Dynamics представила в вересні, і інженери працювали з поліцією штату, щоб побачити, як Spot поводиться в реальному світі.

За словами представників поліції штату Массачусетс, робот приєднався до відділу вибухових робіт поліцейського департаменту на 90 днів, щоб перевірити, як Spot функціонуватиме в ситуаціях, коли є загроза вибуху бомби або інших небезпечних матеріалів. Ідея полягає в тому, що Spot наблизиться до об'єкта і огляне його, щоб не наражати людей на небезпеку.

Зараз ви читаєте новину «Чотирилапого робота Spot запустили в серійне виробництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути