Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 16:08

Чому адаптація до навчання проходить важко

Чому адаптація до навчання проходить важко
Дітям з села важко адаптуватися до великого міста. Фото: mediacenter

Найважче адаптуватися до навчання в місті дітям із села, розповідає Gazeta.ua психолог Людмила Малиновська.

У дітей, які виросли у сільській місцевості, важко проходить фізична адаптація. Дітям важко звикнути до автомобілів на вулиці, великої кількості людей. Чимало незручностей приносить пересування різними видами транспорту.

"Варто за кілька днів до навчання ознайомитися із місцевістю біля гуртожитку, прокласти маршрут до вузу різними видами транспорту. До від'їзду в вуз варто вдома потренуватися самостійно готувати, прати, прибирати. Намагатися планувати свій бюджет на тиждень", - розказує психолог.

Як пройде адаптація у дитини залежить від типу її характеру.

"Легко пристосовуються до нових умов життя екстраверти і сангвініки. Якщо флегматиків та інтровертів лякають поїздки у переповненому громадському транспорті, можна одягати навушники і слухати музику. Це розслабляє. Якщо проживання у гуртожитку викликає стрес - за можливості краще знімати окреме житло. Утім спільне проживання допомагає краще адаптуватися до нового місця. Можна разом їздити у вуз, проводити вільний час готуватися до занять", - радить фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати вуз - думки фахівців

Щоб пристосування не викликало психологічного дискомфорту, варто якнайшвидше знайти друзів. У колі однодумців легше пережити віддалення від батьків. Завдяки товаришам можна уникнути відчуття самотності і дискомфорту від перебування у нових умовах.

Найчастіше абітурієнти обирають навчальні заклади у великих містах. Саме тому два роки тому Міносвіти ввело регіональний коефіцієнт. Найбільший - 1,04 - для дев'яти областей, які мають найбільший відтік вступників. Завдяки коефіцієнту на бюджет пройшли 10% тих, хто брав участь у широкому конкурсі.

Зараз ви читаєте новину «Чому адаптація до навчання проходить важко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути