Ексклюзиви
неділя, 21 січня 2024 11:45

Атомний човен спустили на воду

Атомний човен спустили на воду
"Наутілус". Фото: Navsource.org

Цього дня 1952 року в США спустили на воду перший підводний човен із атомним реактором "Наутілус". Це зробили в рамках кодового плану "Мангеттенський проєкт".

Саму програму будівництва ядерних енергетичних установок американці запозичили у Третього Рейху. Планували створити 3 види підводних човнів: малі навчальні підводні човни, середні човни-винищувачі та великі ракетні кораблі для оснащення ракетами з ядерними боєголовками.

Будувати "Наутілус" почали 14 червня 1952 року, процес офіційно відкрив президент США Гаррі Трумен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася перша неонова вивіска

Загалом "Наутілус" мав конструкцію, аналогічну до німецьких підводних човнів типу XXVI за винятком рубки. У нього був округлий ніс і форма корпуса, корма мала 2 гвинти. Великий діаметр човна - 8,5 м - забезпечував великий простір усередині. Більша частина корпусу мала 3 поверхи. Корпус - подвійний, реакторний відсік був продовжений до легкого корпусу. Це забезпечувало додатковий спосіб охолодження реактора.

У носі човен мав торпедний відсік із 6 торпедними апаратами та 26 торпедами і великий пасивний гідролокатор BQR-4A в нижній частині, і активний гідролокатор AN/SQS-4 у верхній.


Служити на "Наутілусі" мали 12 офіцерів і 90 інших членів екіпажу. Для них значно покращили умови проживання. Човен оснастили обладнанням для виготовлення морозива, розливу Coca-Cola і музичною системою.

Цього дня 1790 року створили першу в світі гільйотину.

Це пристрій для відтинання голови, застосовували його задля смертної кари. Популярності він набув під час Французької революції. Тоді під його лезом загинуло понад 15 тис. осіб.
Вважають, що гільйотину сконструював доктор Жозеф Гійотен, проте це твердження виявилося помилковим. Оскільки пристрій для смертної кари був задовго до народження Гійотена. Він лише запропонував застосовувати його масово.

Зараз ви читаєте новину «Атомний човен спустили на воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути