Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2019 10:19

Астрономи відкрили ще один супутник Нептуна

Автор: NASA
  Сім внутрішніх місяців Нептуна разом з блакитною частиною планети справа
Сім внутрішніх місяців Нептуна разом з блакитною частиною планети справа

Астрономи виявили новий внутрішній місяць Нептуна. Для цього використали зображення з космічного телескопа Хаббл і спеціальну техніку обробки зображень. Назвали його Гіппокампом, на честь морської істоти з давньогрецької міфології. Співавтор відкриття Марк Шоуолтер з Інституту SETI і його колеги припускають, що незвично великий кратер Фарос на Протеї може дати підказки про появу Гіпокампу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA вирішило знайти початок Всесвіту

Крихітний місяць має ширину всього 34 км і обертається дуже близько до іншого супутника - Протея, повідомляє CNET.

Спостереження, зроблені ще в 1989 році за допомогою Voyager 2, виявили кілька маленьких внутрішніх місяців. Вони оберталися по орбіті набагато ближче до Нептуну і його кільця, ніж Тритон, і кілька маленьких зовнішніх місяців.

Тоді Voyager-2 під час прольоту повз Нептун зобразив відразу шість внутрішніх супутників планети: Протей, Ларісса, Деспіна, Галатея, Таласса і Наяда. Орбіти всіх небесних тіл поміщалися всередині орбіти Тритона, найбільшого місяця газового гіганта.

Науковці виявили нову форму Чумацького шляху. Встановили, що галактика насправді "вигнута" та "закручена". Щоб визначити форму Чумацького шляху вчені створили 3D-мапу, для якої використали 1339 пульсуючих зірок.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи відкрили ще один супутник Нептуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути