вівторок, 31 липня 2018 10:17

Астронавти прокатались на електромобілі Місяцем
5

47 років тому американські астронавти Девід Скотт і Джеймс Ірвін здійснили першу в історії автомобільну поїздку Місяцем.

"Мені здавалося, що все неймовірно цікавий сон. Ми бачили кратери Матвія, Луки та Марка, знайшли валун "місячний камінь Буття", дивилися на "Море дощів". Коли їдеш по поверхні, а не обережно ходиш нею, відчуття таке, що ти розвідник, підкорювач, що освоюєш цю таємничу планету, що ось-ось побачиш щось незвичайне, фантастичне. Якби не було ровера, ми б багато чого не побачили і не знайшли. Не привезли б на Землю зразки місячних геологічних порід. Ровер був нашим товаришем, чудовим членом нашого екіпажу, він нас не підвів. Ми залишили його на Місяці і попрощалися, як із бойовим товаришем", - казав астронавт Джеймс Ірвін в одному з інтерв'ю.

Чотириколісниц повноприводниц електромобіль Lunar Rover Vehicle. Фото: Вікіпедія
Девід Скотт і «Місячний Ровер» у каньйону Хедлі Рилл. Фото: Вікіпедія
Джеймс Ірвін у "Місячного Ровера". Фото: Вікіпедія
Екіпаж "Аполлона-15" і Центрі підготовки польотів на Землі біля місячного ровера. Девід Скотт (ліворуч), Альфред Уорден (в центрі) і Джеймс Ірвін. Фото: chayka.org
Місячний автомобіль, експедиція "Аполлон-15". Фото: Вікіпедія

Бездоріжжям супутника Землі вони каталися на чотириколісному повнопривідному електромобілі Lunar Rover Vehicle 31 липня 1971 року у рамках 4 висадки людей на Місяць. Командир екіпажу 9 пілотованого космічного корабля "Аполлон-15" Девід Скотт і пілот місячного модуля Джеймс Ірвін провели на Місяці майже 3 доби. Загальна тривалість 3 виходів на місячну поверхню склала 18 год. 30 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший дирижабль пролетів 18 хвилин

Метою польоту було дослідження місячних Апеннін. Зокрема, астронавти вивчали глибоку ущелину, що носить назву Борозна Хедлі, проте спуститися донизу без спеціального спорядження все ж не наважилися. На ровері проїхали в цілому 27,9 км. Було зібрано і потім доставлено на Землю 77 кг зразків місячного ґрунту. Після польоту фахівці назвали зразки, доставлені експедицією, "найбагатшим уловом" всієї програми, а місію "Аполлона-15" - однією з найблискучіших з наукової точки зору.

Максимальне віддалення ровера обмежували ресурси індивідуальних систем забезпечення астронавтів, яких повинно було вистачити для пішого повернення до модуля у випадку поломки автомобіля.

Встановлена ​​на місяцемобіль кольорова телевізійна камера з 6-кратним об'єктивом-трансфокатором була оснащена електроприводом для повороту в горизонтальній і вертикальній площинах і зміни фокусної відстані, завдяки чому нею могли керувати не тільки астронавти, а й оператор із Землі. Вдалося зняти унікальні на той час фото.

18 червня 2009 року запустили космічний апарат NASA з дослідження Місяця - Lunar Reconnaissance Orbiter.

Космічний апарат запустили із майданчика SLC 41 на Базі Військово-повітряних сил США на мисі Канаверал за допомогою ракети-носія Atlas V. 23 червня 2009 року LRO вийшов на місячну орбіту.

Зараз ви читаєте новину «Астронавти прокатались на електромобілі Місяцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути