понеділок, 18 червня 2018 17:33

Археологи знайшли найдавніші докази куріння тютюну

Археологи знайшли найдавніші докази куріння тютюну
Археологам вдалося знайти найдавніші сліди нікотину в Північній Америці. Фото:image.zn.ua

Вчені з Родос-коледжу в Мемфісі у США виявили, що північноамериканські індіанці почали курити тютюн на тисячу років раніше, ніж передбачали до цього.

Археологам вдалося знайти найдавніші сліди нікотину в Північній Америці в трубці 1685-1530 років до нашої ери. До цього нікотин знаходили в артефактах, зроблених між 300 і 500 роками до нашої ери. Про це пише ZN.UA.

Дослідники вивчили курильну трубку з піщанику, яку знайшли в Алабамі ще наприкінці 1930-х. Набагато пізніше археологи провели радіовуглецевий аналіз кістки оленя, знайденої в тому самому шарі, що і трубка. За нею і датували артефакт. Його зробили в 1685-1530 роках до нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як подорожчали цигарки

Вченим вдалося забрати з трубки органічний осад і проаналізувати його за допомогою хромато-мас-спектрометрії. Цей метод дозволяє виділити з невеликої кількості суміші органічних речовин окремі компоненти і визначити їхній склад. У результаті вчені побачили, що в суміші є нікотин - маркер присутності тютюну.

Тютюн одомашнили в Південній Америці 8-6 тис. років тому. Імовірно, звідти він поширився спочатку в Центральну Америку і на Кариби, а потім з'явився і в Північній Америці. За іншим сценарієм, жителі Північної Америки спочатку одомашнили місцеві види тютюну, які зустрічалися на заході континенту, а потім замінили їх на американський Nicotiana rustica.

Зараз всі гіпотези про поширення тютюну в Північній Америці засновані на археоботанічних даних і слідах нікотину. Їх знайшли в древніх курильних трубках. Досі найдавніші рослини і насіння тютюну датували початком нашої ери, а найстаріші сліди нікотину - періодом 300-500 років до нашої ери. Слід зазначити, що в Північній Америці знаходили і давніші курильні трубки, зроблені 3-6 тис. років тому, але тютюну в них не було.

Ізраїльські археологи поблизу Храмової гори в Єрусалимі виявили глиняний амулет із арабським написом. Вік знахідки - 1 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли найдавніші докази куріння тютюну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути