понеділок, 10 грудня 2018 13:37

Зростання EBITDA енергохолдингу ДТЕК обумовлено інвестиціями в збільшення видобутку – експерт

Зростання EBITDA енергохолдингу ДТЕК обумовлено інвестиціями в збільшення видобутку – експерт
Співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що оцінювати показник EBITDA, без врахування коштів, які компанія виплачує кредиторам, є маніпуляцією. Фото: korrespondent.net

ДТЕК залучав кредити у виробництво і збільшив видобуток вугілля. Якби цього не було, то Україна змушена була би імпортувати значні обсяги не лише антрациту, а й газового вугілля, видобування якого збiльшує компанія – прокоментував фінансовий звіт групи ДТЕК співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Щодо фінансових аспектів роботи ДТЕК, то дійсно EBITDA (операційний прибуток до сплати відсотків, податків і амортизації) в січні-вересні 2018 р. склав 19 млрд грн, що на 28% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Дохід за січень-вересень склав 119,81 млрд грн, чистий прибуток - 3,4 млрд грн. І багато фінансистів вже встигли дати оцінку цим даним. Я зустрічав оцінку різних експертів, які практично всі сходяться у тому, що ключовими факторами є ріст ціни на вугілля на світових ринках та внутрішня оптимізація витрат компанії", - написав експерт.

На думку експерта, оцінювати показник EBITDA, без врахування коштів, які компанія виплачує кредиторам, а також податків, є маніпуляцією.

"В принципі всі ключові гравці ринку України показують ріст. Так, для прикладу, у 2017 р. показники EBITDA компанії Ferrexpo зросли на 43%, а в першій половині 2018 р. знизилася на 18%. Тобто, робити висновки лише з одного факту – це як мінімум займатися маніпуляціями", - стверджує він.

"Скоріше за все вийшла плутанина. Оскільки дійсно журналісти видання "Наші гроші" у однiй публікації пов'язали різні теми – підвищення ціни вугілля для шахт, так звану формулу "Роттердам+" і фінансову звітність ДТЕК. Власне, формула "Роттердам+" була названа як причина росту фiнпоказників. Напевно, щоб красиво було. Словом, традиційно у скандальному стилі "смешались в кучу кони, люди", - пояснив експерт.

Як повідомлялося, на думку інвестиційного аналітика ІК Eavex Capital Дмитра Чуріна, дохід групи ДТЕК поки не відповідає вкладеним в компанію інвестиціям. Компанія ДТЕК вийшла на нормальний операційний прибуток, у той же час заробіток компанії все ще не дотягує до масштабів інвестицій, вкладених в придбання і модернізацію активів.

Натомість, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що тариф для теплових електростанцій та ціна вугілля не єдині фактори, що впливають на фінансові показники групи ДТЕК. Компанія наразі не показує високих фінансових результатів, однак ефективно конфігурує свої послуги.

Згідно звіту компанії, за дев'ять місяців 2018 року EBITDA (операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації) склав 19,0 млрд грн. Дохід групи ДТЕК за січень-вересень - 119,8 млрд грн, чистий прибуток - 3,4 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Зростання EBITDA енергохолдингу ДТЕК обумовлено інвестиціями в збільшення видобутку – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути