вівторок, 27 червня 2017 18:27

Зміни до бюджету в частині субсидій потрібно винести в окремий законопроект – політолог

Зміни до бюджету в частині субсидій потрібно винести в окремий законопроект – політолог
Карасьов вважає, що зміни до бюджету в частині субсидій потрібно винести в окремий законопроект. Фото: РІА

Щоб уникнути негативних наслідків у комунальній галузі і почати підготовку до опалювального сезону, зміни в закон про держбюджет, які стосуються додаткового фінансування субсидій на комунальні послуги, необхідно винести в окремий законопроект.

Таку думку в блозі на NewsOne висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Один мільярд доларів - саме стільки минулого тижня запропонувало додатково розподілити Верховній Раді уряд Володимира Гройсмана, внісши відповідний законопроект про зміни до бюджету в парламент. Частина коштів - а саме 14 млрд. грн. з 26 млрд. грн. - повинні були направити на субсидії", - нагадав він.

"Зміни в закон про бюджет повинні прийняти за основу і в цілому в минулий четвер. Однак Володимир Гройсман вирішив, "щоб два рази не вставати", додати до субсидій ще 12 млрд. грн. "хотілок" різного штибу", - додав політолог.

За його словами, поряд з важливими речами, в цих змінах з'явилися будівництво футбольних полів зі штучним покриттям (+250 млн грн), ремонт Маріїнського палацу (+200 млн грн), будівництво другої черги Меморіалу Голодомору (+52 млн грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця

"Це перші і найважливіші потреби країни? Невже це саме ті пункти, які уряду довелося так довго погоджувати з Міжнародним валютним фондом (міністр фінансів Олександр Данилюк стверджував, що зміни до бюджету треба узгодити з Вашингтоном)?" - запитує Карасьов.

На його думку, в результаті того, що прем'єр-міністр вирішив докласти витрати ще на помідорчики", Верховна Рада відмовилася підтримати зміни до бюджету відразу. І перенесла розгляд цього питання на останній сесійний тиждень - з 11 по 14 липня.

"За проект не голосувала навіть "Самопоміч", представники якої чи не найголосніше кричали про те, скільки коштів не вистачає на субсидії і до якої катастрофи це призведе", - підкреслив політолог.

На його думку, у видаткову частину під час обговорення в кулуарах очевидно будуть внесені інші "хотілки". З-за чого під ризик ставиться основна мета документа - збільшити видатки на субсидії, гроші на які вже фактично закінчилися.

"Для політика такого рівня, як Гройсман ставити опалювальний сезон в цілому в країні залежність від таємних бажань окремих "народних обранців" - стратегічна помилка. Чому не винести питання субсидій в окремий законопроект, не запустити його в роботу і далі возитися з меморіалами, палацами, стадіонами та іншими прихованими корупційними годівницями - хоч до осені?" - зазначає Карасьов.

"Єдине пояснення, чому уряд крізь пальці дивилося на пролонгування розгляду змін до бюджету ще на два тижні - депутатам дають можливість оцінити вартість своїх голосів перед голосуванням за інші реформи - пенсійну, медичну та земельну перед відправкою на карибські і монакський виборчі округи. Представляється, що це буде їх продуктивна тиждень цієї сесії", - резюмував експерт.

2-5% людей не отримають субсидії на опалювальний сезон 2017-2018 років. Міністерство соціальної політики України в ході переоформлення проводить перевірку сімей-одержувачів державної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Зміни до бюджету в частині субсидій потрібно винести в окремий законопроект – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути