субота, 10 червня 2017 08:49

"Землю - лише селянам": 8 переваг альтернативного законопроекту про обіг землі

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №5535 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Містить низку загроз для власників та орендарів земельних паїв. Також зареєстрований альтернативний законопроект №5535-1. Він передбачає механізми захисту.

"Мій законопроект №5535-1 - шанс на порятунок села, селянства і фермера. Він передбачає всі механізми захисту селянина. Надає можливості фермеру викупити ті землі, які він зараз орендує. Причому справжньому фермеру-селянину, а не крупній корпорації із назвою фермерське господарство", - каже Gazeta.ua народний депутат Аркадій Корнацький, автор документа.

  Народний депутат Аркадій Корнацький: "Ніхто не має права продавати селянську землю, крім самих селян"
Народний депутат Аркадій Корнацький: "Ніхто не має права продавати селянську землю, крім самих селян"

Називає 8 переваг, які передбачає альтернативний законопроект №5535-1:

1. Угоди з відчуження землі контролює держава.

"Законопроект запроваджує обов'язок держави контролювати угоди із відчуження сільськогосподарської землі. Держава в особі уповноваженого реєстратора перед посвідченням угоди зобов'язана провести правову експертизу. Якщо реєстратори її не провели або провели неналежним чином і зареєстрували угоду, а селянин виявився обманутим, то уповноважена особа несе повну матеріальну відповідальність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторію на землю в Україні не існує

2. Видурену землю повернуть селянину.

"Якщо селянин проводить відчуження землі не у спосіб купівлі-продажу, а передає до статутного фонду підприємства – законопроект передбачає такі ж наслідки для реєстратора. Запроваджується відповідальність насамперед перед селянином. Або він отримує дивіденди, які не нижчі рівня орендної плати, або землю повертають йому".

3. Встановлюється мінімальна ціна на землю.

"Пропоную запровадити поняття мінімальної ціни. Реалістична мінімальна ціна зараз – це 20-кратна річна орендна плата.

Сьогодні орендна плата за 1 га в середньому сягає 2 тис. грн на рік. Якщо типовий пай має близько 4 га - річна орендна плата сягає 8-10 тис. грн. 20-кратна вартість річної орендної плати – до 200 тис.грн. Таку мінімальну ціну пропоную запровадити. Якщо рахувати в доларах – 1 га не менше $1 тис".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада 16 років вигадує механізм видурення землі в селян - Корнацький

4. Продавши землю, селянин довічно отримує з неї ренту.

"До мінімальної ціни селянин, який провів відчуження, довічно отримує ренту. У розмірі середньої орендної плати. Тобто селянин продає землю і все одно довічно отримує з неї ренту. Якщо відчужує землю за ціною, трохи вищою мінімальної, то може сплачуватись зменшена рента. Якщо продав землю за високою ринковою ціною – ренту не отримуватиме. Жодних обмежень верхньої ціни не існує. Якщо зможе продати гектар за 20 тисяч – це його право.

5. Забороняється скуповування землі за безцінь.

"Якщо селянин провів відчуження землі за ціною, нижчою мінімальної, то така угода незаконна. Продавати землю нижче мінімальної ціни заборонено".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторій не захищає селян від знеземелення - Корнацький

6. Землю може купити фермер, який не має грошей.

"Будь-який фермер має можливість викупити землю у селянина, навіть якщо не має зараз на це грошей. Паралельно із впровадженням обігу сільськогосподарських земель пропоную запровадити пільгове цільове кредитування фермера на викуп землі".

7. Державні землі розпаюють серед безземельних селян.

"Усі так звані державні землі вибувають із-під маніпуляцій чиновників. Єдине, що влада може зробити з цими землями – це розпаювати їх між людьми. Те, що на ці землі вже націлились, щоб хапнути, все це рубається в один день. Ніяких більше аукціонів і конкурсів. Ніхто не має права продавати селянську землю, крім самих селян. А для того, щоб вони отримали право розпорядитись нею, спочатку мають стати її власниками. Тобто це всі нинішні і колишні працівники державних сільгосппідприємств, вся соціальна сфера, яка досі не має наділів. Доки вони її не отримали – ніхто не має права нічого робити із так званими державними землями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельну мафію України очолює Гройсман - Корнацький

8. Усі земельні стосунки регулюються лише чотирма законами.

"Усі земельні стосунки регламентуються лише Конституцією, Цивільним кодексом, Земельним кодексом у тій частині, яка не суперечить Конституції, і законом "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Тобто чотирма документами. Саме цей принцип застосування чітко визначеної кількості законів убиває всі ті корупційні складові".

Деталі читайте тут: Український земельний хрест: смерть чи воскресіння?

Зараз ви читаєте новину «"Землю - лише селянам": 8 переваг альтернативного законопроекту про обіг землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути