середа, 31 січня 2018 11:24

Завод Порошенка-Кононенка купив три тонни сиру для оптимізації податків - ЗМІ

Завод "Кузня на Рибальському", що належить президенту Петру Порошенку та народному депутату Ігорю Кононенку, упродовж 2013-2015 років придбав близько 3 тисяч тонн сиру, щоб оптимізувати щонайменше 13 млн грн податків.

Про це повідомляє Bihus.info

У 2013-2015 р. на рівні з закупівлею виробничих матеріалів для свого промислового виробництва, "Кузня" у таких же промислових масштабах купує сир та сухе молоко. За даними програми, за три роки завод перерахував фірмам ПП "Консалтингова Фірма "Прометей", ТОВ "Миргородський сироробний комбiнат" та ПП "Рось" (всі три входили до групи компаній Milkiland) загалом понад 220 млн. грн. за 2 721 т сиру та 215 т сухого молока. Чверть цих закупівель провели в один день - 31 грудня 2014 року. Тоді "Кузня" списала на сир 52 млн грн.

Автор: bihus.info
 

На запит програми завод зазначив, що не може надати інформацію щодо цих закупівель, оскільки не зберіг документацію. Питання про податки "Кузня" проігнорувала.

В групі компаній Milkiland підтвердили продаж сиру "Кузні". Водночас зазначили, що після продажу сир "Кузні" фізично не постачався, а експортувався компаніями Milkiland від імені "Ленінської кузні" за договором комісії.

"Ми через завод "Ленінська Кузня" експортували товар, ми віддавали їм товар, потім забирали його на комісію, ДП "Мілкіленд-Україна" вона відправляла на експорт", - описує контракт виконавчий директор Анатолій Юркевич.

Метою операції для Milkiland було відшкодування ПДВ, яке заборгувала групі держава, за рахунок "Ленінської кузні".

Анатолій Юркевич розповідає, що вигода "Кузні" полягала у знижці, яку фірмі робили на товар: "Грошей від експортера заходило більше, нам перераховувалося трохи менше. На той момент це було 5-10% від суми компенсованого ПДВ. Від 13 з копійками ПДВ якщо ми говоримо 10% - то це 1,3 млн грн. От, відповідно, ми продали їм на 80-13=67 млн грн продукції, а від наших клієнтів їм зайшло 68,3 млн. Мільйон і триста тисяч залишилися в них як винагорода".

В Milkiland наголошують, що операції з сиром – це була цілком законна оптимізація податків, вдаватися до якої змусили українські податкові реалії. Однак суми транзакцій називають втричі меншими, аніж зафіксовано у даних програми: "У нас сума операцій загальна була 270 млн. Є два різних блоки. На 80 млн були операції продажу і подальшого експорту. На 160 млн були операції "відповідального зберігання" й повернення товару. Це було забезпечення гарантійне по передплатам. По 160 ось цим гроші не рухалися, а по 80 гроші рухалися й копійка в копійку були виплачені".

У судовому реєстрі міститься низка кримінальних проваджень за аналогічними історіями: так само як і "Кузня" купували "податковий сир" ще щонайменше шість різних фірм з чотирьох областей. В цих операціях фіскали запідозрили ухилення від сплати податків. Відзначається, що вироків за цими провадженнями в судовому реєстрі немає.

Однак, щодо "Кузні" відсутнє в реєстрі і саме провадження, хоча її "сирні" контракти в десяток разів більші за контракти інших фірм.

Окрім операцій щодо оптимізації ПДВ – викликає питання сплата податку на прибуток.

За останні 15 років підприємство відчутний прибуток декларувало лише двічі, решту часу звітує або збиток, або "вихід в нуль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко потрапив у економічний скандал

Найбільший акціонер заводу "Кузня на Рибальському" - фонд "Прайм Ессетс Капітал" Петра Порошенка з пакетом 82,5% акцій. Ще 11,5% акцій підприємства належить фонду "ВІК" Ігоря Кононенко.

Зараз ви читаєте новину «Завод Порошенка-Кононенка купив три тонни сиру для оптимізації податків - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути