четвер, 27 червня 2019 13:58

Запровадження ринку електроенергії дозволить стримати тарифи – Корольчук

Запровадження ринку електроенергії дозволить стримати тарифи – Корольчук
Якщо б з 1 липня не запустили ринок електроенергії, зростання оптової ціни на електроенергію та тарифів для промисловості склало б понад 20%. Фото: radiosvoboda.org

Запуск ринку електроенергії з 1 липня в безпечному режимі дозволить стримати зростання тарифів у перехідний період.

Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяву міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, що запуск ринку не призведе до суттєвого зростання тарифів на електроенергію ні для населення, ні для бізнесу.

"І для влади, і для президента Зеленського, зокрема, ринок у так званому захищеному режимі (safe mode) із ПСО і "прайс-кеп" є ідеальним механізмом стримування тарифів. З одного боку, вдається зберегти обличчя європейських реформаторів і повісити на груди медаль про важливу перемогу. З іншого боку, влада отримує на 9 місяців "безпечний режим", який дозволяє стримувати ріст тарифів на електроенергію", - написав Корольчук.

Експерт також звернув увагу, що якщо б з 1 липня не запустили ринок електроенергії, зростання оптової ціни на електроенергію та тарифів для промисловості склало б понад 20%.

"Якби ринку не було, то ОРЦ і тарифи для промисловості зросли би за існуючими до нового ринку методиками більше, ніж на 20%. Це пов'язано з тим, що взимку, як ми пам'ятаємо, було прийнято викривлений енергобаланс для стримування тарифів, де не було враховано суттєвого зростання долі ВДЕ та в цілому завищені об'єми дешевих генерацій", - зазначив Корольчук.

На думку експерта, будь-які коливання тарифів на електроенергію для промисловості зараз жодним чином не пов'язані з запровадженням нової моделі енергоринку.

Відповідно до ухваленого Верховною Радою Закону України "Про ринок електричної енергії", новий ринок електроенергії, який функціонуватиме у відповідності із стандартами Європейського Союзу (ЄС), має бути запроваджений 1 липня 2019-го. Запуск ринку – це зобов'язання України в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС. Це також одна з умов програми співробітництва України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 500 млн євро цьогоріч.

Зараз ви читаєте новину «Запровадження ринку електроенергії дозволить стримати тарифи – Корольчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути