Ексклюзиви
неділя, 22 липня 2018 13:58

Замість зарплати ввели трудодні

Автор: Историческая правда
  88 років тому ввели трудодні: що люди отримували в рахунок зарплати
88 років тому ввели трудодні: що люди отримували в рахунок зарплати

88 років тому в Україні, замість зарплати у грошах, ввели трудодні. Таку оплату праці запровадили у колгоспах і діяла 36 років.

Трудодень - один вихід на роботу. Щодня обліковець колгоспної контори записував "паличку". Кожний селянин мав план – відробити 60-100 трудоднів на рік.

"Хто працював доярками чи телятницями, то мали більше трудоднів, бо робили цілий рік. А вже хто працював в полі, то менше, бо робота сезонна. Хто не виконував план могли вигнати з колгоспу. Ще й забрати город. Бо саме він допомагав вижити. В кожного селянина, які працювали в колгоспах, мали землю 15-25 соток. Більше соток землі нікому не давали", - говорить Gazeta.ua Микола Сарахан з міста Калинівка Вінниччини.

Оплату проводили в кінці року, а не щомісяця. Видавали зарплату натуроплатою.

"Моя мама за свої трудодні отримувала мішок пшениці та мішок цукру. Переважкно давали зерно, цукор та насіння соняха. То я візьму мішок на плечі і на олійню заніс. Начавили олії і ще декілька жмень макуху мені всиплять і йду дому, - пригадує чоловік. – Того зерна не вистачало. То ж увесь рік викручувались як могли. Більше-менш добре жили ті, хто тримав корову. З городу мали картоплю, буряк. Ще мама терла з конопель сімя і молочком вичавлювалось. Його додавали у мамалигу з кукурудзи. Хто вже зовсім не мав що їсти, то виписував в колгоспі наперед в рахунок трудодня. Паралельно люди мали додаткові заробітки. Хто телятко чи курку продавав. Інші ремеслом займались. Шили чоботи, інши – дерев'яні вироби продавав".

Система оплати праці трудоднями особливо була вигідна у роки неврожаю та повоєнні роки.

"У 1946 році був поганий врожай через засуху. Та все ж вродило жито, ячмінь, пшениця. Був наказ з Москви за всяку ціну виконати план хлібоздачі і колгоспи виконували. Тоді отримали всього лиш по мішку зерна на рік. Тоді штучно виник голод. Особливо він бв відчутний на Кіровоградщині. Люди просто вмирали", - додає Микола Сарахан.

Гроші на трудодні почали давати з 1959 року. Трудодні скасували в 1966 році. Ввели фіксовану плату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За межею бідності опинився кожен четвертий українець

Міжнародний валютний фонд заснували 22 липня 1944 року. Комісію зі створення МВФ очолювали економісти Гаррі Уайт і Джон Кейнс. Він повинен був регулювати валютно-кредитні відносини країн-членів і надавати допомогу при дефіциті платіжного балансу.

Україна стала членом МВФ 3 червня 1992 року. Перші два транші по $392 млн отримала наприкінці 1994-го - початку 1995 року. Програма була направлена на підтримку переходу від планової економіки до ринкової, зниження інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Замість зарплати ввели трудодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути