субота, 07 грудня 2019 13:26

Закон Геруса зберігає імпорт електрики з Росії – політолог

Закон Геруса зберігає імпорт електрики з Росії – політолог
Герус мав конфлікт із Ляшком через виданий дозвіл купувати електрику в Росії

Ухвалений парламентом законопроект "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії" (№2233) не зупиняє імпорт електроенергії з Росії, глава енергетичного комітету ВР Андрій Герус, який стверджує зворотне, - маніпулятор. Російський струм може поставлятися на ринок "на добу вперед", повідомляють kontrakty.ua

Про це заявив політолог Кирило Сазонов в ефірі Прямого каналу 5 грудня. "Законопроект абсолютно не заважає імпорту електроенергії з Росії, абсолютно не знімає нас з гачка російського, зовсім не заважає Росії демпінгувати. Чому? У нас три сегменти ринку: внутрішньоденної, ось прямо зараз ти можеш заходити на біржу і дивитися ціну; довгострокові договори, тобто, ми на рік можемо домовитися про покупку електроенергії, саме їх поправка Геруса дозволяла підприємствам купувати; і ринок так званий на добу вперед. І, насправді, заборонили працювати тільки в двох сегментах з Росією, в поточних і в довгострокових. А ринок на добу вперед відкритий (для російської електроенергії - ред.), Тобто, ринок на добу вперед не закрили, його просто як би забули згадати. Це найбільший і потужний ринок. Всі планують на добу вперед. І саме ціна на ньому впливає на ціну на всіх сегментах ринку", - пояснив Сазонов.

Політолог підкреслив, що, демпінгуючи на ринку "на добу вперед", Росія негативно впливає на ціни і ситуацію на українському енергоринку в цілому, і таким чином знищує вітчизняні генеруючі підприємства, а також вугледобувну галузь.

"Демпінгуючи на цьому ринку, який для Росії відкритий повністю, то Росія може прекрасно регулювати ціни в Україні, демпінгувати як завгодно, заганяти наші ТЕС, наші атомні станції, наших шахтарів куди завгодно, залишати без роботи просто на цьому сегменті ринку", - сказав Сазонов.

На його думку, прийняття законопроекту 2233, який нібито забороняє імпорт російської електроенергії, є піаром і шахрайством з боку Геруса, оскільки за фактом заборони немає.

"Це закон, який ні від чого не захищає наш ринок, Кабмін може своїм розпорядженням в будь-яку секунду припинити дію. Тобто, цей закон - чистої води піар, шахрайство і піар. Нам сказали, що ми відмовляємося від закупівель у Росії електроенергії. Але залишилися всі можливості для її покупки", - зазначив Сазонов.

4 грудня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до закону" Про ринок електроенергії "(№2233), яким, зокрема, забороняється продаж та / або поставки електроенергії, яка імпортується з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньому ринку, але залишається така можливість при постачанні на ринок "на добу вперед". Крім того, Кабміну надано право самостійно вирішувати імпорт електроенергії з РФ за двосторонніми договорами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна нам нічого не нав'яже – Медведєв про газові угоди

Раніше ЗМІ повідомили, що рішеннями судів НАБУ і СБУ зобов'язали порушити кримінальну справу проти голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса за державну зраду і зловживання владою.

Зараз ви читаєте новину «Закон Геруса зберігає імпорт електрики з Росії – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути