субота, 19 серпня 2017 19:48

За електрику переплатили понад 17 млрд грн - експерт про "Роттердам+"

За електрику переплатили понад 17 млрд грн - експерт про "Роттердам+"
Споживачі переплатили за електрику понад 17 млрд грн - експерт. Фото: nbnews.com.ua

Формула "Роттердам+" економічно не виправдана. Бо завищує ціну вугілля. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

"Сумарно з квітня минулого року всі споживачі (як побутові так і не побутові) переплатили за електрику понад 17 мільярдів гривень", - говорить експерт.

У загальному балансі вугілля є двох марок – 80% газове, решта — антрацит. Дві третіх його їде з Росії. Воно, як і те, що видобувається в Україні коштує як в Ротердамі. Плюс вартість доставки восьми тисячами кілометрів морем з-під Одеси, перевалка в порту і ще 400-500 кілометрів залізницею. Така формула завищує ціну. Вона складає 2000 грн за тонну. Тому споживачі переплачують близько 1 мільярда гривень в місяць.

НАБУ відкрило провадження проти комісії ще взимку. Залишається лише здогадуватися, що шукають. Можливо, є документи за якою ціною це вугілля насправді постачалося на станції теплової генерації. Вони заробили на цій формулі. Для них тариф виріс більше ніж у два рази. 75% теплової генерації — це компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Формулу треба терміново змінювати, щоб не викликати обурення українців. Президент Петро Порошенко має важелі впливу на комісію — він її призначає, зокрема голову. Мав би вирішити ситуацію", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепловим станціям Ахметова підняли тариф

17 березня Національне антикорупційне бюро провело обшуки в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Зараз ви читаєте новину «За електрику переплатили понад 17 млрд грн - експерт про "Роттердам+"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути