понеділок, 25 травня 2020 17:07

Введення квот на міндобрива: фермери проти монополізації ринку

 

Введення квот на міндобрива завдасть удару по аграріям та простим українцям.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова об`єднання Агро-Продовольчої Ради та Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

"Маємо чергову спробу монополізації ринку мінеральних добрив на догоду одному гравцю начебто під "благими намірами" захисту національного виробника. Робиться це за допомогою Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі, через введення квот", - написав він.

2010 року група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей "Газпромбанку" купила чотири приватних виробника мінеральних добрив та змогла завести лояльний менеджмент на два державних заводи. Окрім того, були створені штучні бар'єри для імпорту добрив в Україні.

В результаті компанії Фірташа отримали монополію на українському ринку мінеральних добрив. Як наслідок, вартість на добрива в Україні була на 30-40% вищою, ніж у сусідніх країнах.

Кілька років тому були зроблені перші кроки лібералізації ринку міндобрив. Зокрема, була відмінена лібералізація мінеральних добрив. Це призвело до того, що на ринку мінеральних добрив України з'явилися інші гравці: Туреччина, Болгарія, Польща, Литва, Марокко та інші країни. Це створило конкуренцію і відповідно зменшило вартість добрив, а отже й собівартість сільськогосподарської продукції.

"Ми не проти підтримки вітчизняного виробника. Але такі заходи мають запроваджуватись виважено за встановленим планом та з визначеними заходами щодо модернізації українських підприємств, що виробляють мінеральні добрива. В іншому разі ніхто не гарантує, що це не буде чергова виїмка з кишень аграріїв і кінцевих споживачів на догоду одній олігархічній групі", - коментує Слободяник.

Об'єднання "Агро-Продовольча Рада" та "Всеукраїнський конгрес фермерів" закликає президента Володимира Зеленського, голову Виконавчого комітету реформ Міхеіла Саакашвілі та генерального прокуратура Ірину Венедіктову втрутитися в ситуацію.

Нагадаємо, стали відомі подробиці зустрічі аграріїв із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем щодо розвитку фермерства в Україні. Чи почула влада проблеми, які турбують фермерів: у ЗМІ озвучили результат зустрічі з прем'єром.

Зараз ви читаєте новину «Введення квот на міндобрива: фермери проти монополізації ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути