Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 19:47

Всупереч скаргам заводів Пінчука на Роттердам+ і RAB-регулювання, вони отримують енергоресурси за найнижчою ціною в Європі, - експерт

Всупереч скаргам заводів Пінчука на Роттердам+ і RAB-регулювання, вони отримують енергоресурси за найнижчою ціною в Європі, - експерт
Заводи Пінчука отримують дешевий газ. Фото: Forbes

Незважаючи на постійні скарги керівництва заводів, які належать українському олігарху Віктору Пінчуку, вони платять за енергоресурси менше, ніж підприємства в Європейському Союзі

Про це на своїй сторінці в Facebook написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, повідомляє "Деловая столица".

"Зазвичай можна почути жахливі опису того, що наша промисловість платить дорожче ніж (промисловість - ред.) В ЄС ... Офіційні дані Eurostar свідчать про те, що промисловість в ЄС платить більше 4 гривень за кВт-годину. У нас платять менше 3 гривень ", - написав Корольчук.

При цьому експерт відзначає, що позиція орієнтованої на експорт і одержує виручку у валюті металургійної компанії "Інтерпайп", що належить Пінчуку щодо стимулюючого тарифоутворення в енергетиці "незрозуміла". "А по RAB-тарифами взагалі незрозуміла позиція "Інтерпайп", яка називає себе національною компанією, але робить вигляд, що модернізація електромереж - це знову таки питання держави, а не всіх, хто живе в Україні", - уточнив Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві міняли долари по 146 грн

Зокрема, він нагадав слова директора з корпоративних відносин компанії Дмитра Кисілевського про те, що "Інтерпайп" в 2018 році втратить від RAB-тарифів і "Роттердам +" майже 10 млн доларів. За його словами, незважаючи на скарги металургійної компанії "Інтерпайп", що належить Пінчуку, про те, що Україна закуповує вітчизняне вугілля за ціною європейського, насправді не відповідає дійсності. "Вартість вугілля в тарифі для (українських - ред.) ТЕС нижча, ніж на світових ринках", - уточнив Корольчук.

Крім того, компанія умовчує про дефіцит вугілля, перекладаючи цю проблему на державу, стверджує експерт. Юрій Корольчук також нагадав, що реформування ринку електроенергії та впровадження стимулюючого тарифоутворення - одне з головних вимог ЄС, висунутих Києву.

Як повідомлялося, в березні 2016 року НКРЕКУ затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію.

Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну". Зараз в Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв. Так, в разі природного газу діє формула Дюссельдорф + (ціна хаба NCG + доставка до хабу в Словаччині + доставка в Україну), у разі вугілля - формула Роттердам + (CIF ARA (Amsterdam Rotterdam Antwerp) + доставка), в разі нафти використовуються котирування Platts + премія.

Зараз ви читаєте новину «Всупереч скаргам заводів Пінчука на Роттердам+ і RAB-регулювання, вони отримують енергоресурси за найнижчою ціною в Європі, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути