Ексклюзиви
понеділок, 27 листопада 2017 14:31

"Все, як у Європі" - експерт прокоментував український ринок акцій

"Все, як у Європі" - експерт прокоментував український ринок акцій
Директор департаменту стратегії розвитку фондового ринку НКЦПФР Максим Лібанов каже, що сквіз аут вигідний мініритарним акціонерам і не порушує право власності

Процедури сквіз-ауту (обов'язкового продажу простих акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій), які стартували в Україні, проходять за цивілізованими європейськими правилами. Про це в інтерв'ю виданню Бізнес заявив Максим Лібанов, директор департаменту стратегії розвитку фондового ринку НКЦПФР.

Коментуючи стан корпоративного управління і системи взаємовідносин акціонерів у компаніях, він зазначив, що вони фактично були доведені до абсурду. "Коли в одних руках сконцентрована частка практично в 100%, а решта 1-2% розподілені серед тисяч акціонерів, це створює певні проблеми. Це наслідки масової приватизації. Компанії несуть великі адміністративні витрати, а економічний ефект від них нульовий", - сказав він.

За словами Максима Лібанова, процедура сквіз-ауту застосовується в європейському праві вже не один десяток років. Україна лише цього року в повній мірі імплементувала відповідну директиву. Україна також виконала всі вимоги в частині оцінки акцій. "У ЄС же вважають, що справедливою ціною є та, за якою власник контрольного пакета акцій набував їх протягом останнього року. Ми ввели відсутні механізми ціноутворення, а також самі процедури сквіз-аут і селл-аут. Планку домінуючого контрольного пакета ми зафіксували в законі на рівні 95%. В ЄС цей рівень від 90% і вище. Крім того, акціонер, який придбав домінуючий контрольний пакет, має 90 днів з дати закриття угоди для того щоб провести сквіз-аут. і це не український винахід, а практика ЄС, коли мажоритарному акціонеру дається три місяці на роздуми: чи хоче він витісняти міноритаріїв чи ні", - підкреслив Максим Лібанов.

Директор департаменту НКЦПФР також підкреслив, що сквіз-аут вигідний міноритарним акціонерам і не порушує право власності. "У разі проведення процедури сквіз-аут для міноритаріїв витрати практично нульові. Єдине що вони повинні будуть зробити - це протягом трьох років звернутися в банк, в який на його ім'я перераховані гроші", - сказав він.

Нагадаємо, в 2017 році Україна імплементувала вимоги Директив ЄС в частині реформи фондового ринку, прийнявши зміни до закону "Про акціонерні товариства", які вступили в силу 4 червня і законодавчо закріпили механізми виведення з обігу на фондових біржах паперів квазі-громадських організацій підприємств, в тому числі через сквіз-аут і селл-аут.

Сквіз-аут передбачає право особи (осіб, що діють спільно), яка стала власником 95% акцій і більше, здійснювати примусовий викуп акцій у міноритарних акціонерів.

У листопаді 2017 року ТОВ "ДТЕК Пауер Трейд" і Vesco Limited виставили публічну вимогу до міноритарних акціонерів ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго", ПАТ "Веско" і ПАТ "Дружківське рудоуправління" про обов'язковий викуп акцій.

Раніше ЄБРР, який володіє 30% акцій Райффайзен Банку Аваль (Київ), заявив про плани викупу банком міноритарних пакетів акцій.

Зараз ви читаєте новину «"Все, як у Європі" - експерт прокоментував український ринок акцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути